Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na prvom zajedničkom javnom istupu, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo i čelnik Hrvatskoga seljačkog saveza Darko Grivičić zatražili su da cijena pšenice bude 1,20 kuna plus PDV i taj će zahtjev sutra podastrijeti na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede.


Ako se na sastanku ne prihvati naš zahtjev, pozivamo seljake na opći neposluh na prometnicama, graničnim prijelazima i drugdje, bez obzira na gnjev građana i štetnost takva stanja na turističku sezonu, rekao je Grivičić.

Vezani članci Slika nije dostupna Pregovori propali, seljaci kreću u blokadu prometnica Slika nije dostupna Što mislite o prijetnjama seljaka blokadom prometnica zbog cijene pšenice?

Cijena "Žitozajednice" od 0,80 kuna za kilogram pšenice sramotna je i ucjenjivačka prema seljacima, dodao je Laslo.

Ne prihvati li se u Zagrebu njihov zahtjev, dvojica seljačkih vođa pozvala su seljake da ne prodaju, nego samo predaju pšenicu, poručivši da im je isplativije dati ju kao hranu stoci, a ne prodavati u bescijenje po računu "Žitozajednice" od 0,80 kuna.

Laslo i Grivičić ističu da su spremni u Njemačku, Izrael i BiH
prodati većinu seljačke pšenice preko izvoznih tvrtaka s kojima upravo pregovaraju ZUSSB i Savez, kako se čulo danas u Đakovu.

U susjedstvu i na ostalim inozemnim burzama cijena pšenice viša je od jedne kune. "Žitozajednica" je sramotno i ponižavajuće predložila svoju cijenu od 0,80 kuna, želeći tako seljaku i zadnju lipu iz džepa jer će s takvom cijenom žeti samo velike gubitke, rekao je Laslo.

"Do sada sam mislio da je 'Žitozajednica' partner seljacima, no po izjavama njezina predsjednika Davorina Hriste shvatio sam da je to zapravo društvo sitnih špekulanata koji se na seljačkim leđima žele okoristiti, a to je sramotno. Vlada je "Žitozajednici" omogućila da ucjenjuje seljake pod krinkom priče o tržišnom modelu otkupa, no ovo što čini 'Žitozajednica' nije tržište, nego krađa i ucjena", rekao je Grivičić. Ustvrdio je da ta zajednica mlinko-pekarske industrije više nije partner seljacima.