Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Seljaci su odlučili danas kod Velike Kopanice na dva parkirati traktore kraj ceste u prosvjed zbog obustave otkupa mlijeka. Prosvjed je počeo u 11 sati.


Seljaci najavljuju i masovne prosvjede, smatrajući da se u ovom slučaju radi o uništavanju domaće proizvodnje.

Vezani članci Slika nije dostupna Seljaci u šoku: Prekinut otkup mlijeka! Evo kolika je cijena opstanka! Slika nije dostupna Mljekari najavili nastavak prosvjeda

>> Jakovina izgubio živce: 'Gospodo, mogli ste nas na vrijeme obavijestiti!'

Odluka Dukata, koji je priopćio da privremeno obustavlja otkup mlijeka s hrvatskih farmi i Megglea, koji od jučer kupuju samo testirano mlijeko čistog nalaza na Aflatoksin, šokirala je seljake, ali i naljutila ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, koji im je poručio: 'Gospodo, mogli ste nas na vrijeme obavijestiti!'

Pokrovac: Prestanak otkupa mlijeka vodi prema propasti

Iza najnovije afere pronalaska povišene razine aflatoksina u mlijeku s farmi u istočnoj Slavoniji stoje velike korporacije i uvozni lobiji kojima je u interesu da se u Hrvatsku uveze što više jeftinoga i lošega stranog mlijeka, a zdravo domaće mlijeko skloni s hrvatskih trgovačkih polica, tvrdi danas predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac.

Komentirajući vijest o prekidu otkupa mlijeka kod proizvođača u istočnoj Slavoniji, Pokrovac je ocjenio kako taj potez Dukata, Megglea i Vindije najizravnije vodi prema propasti hrvatskog mljekarstva i poljoprivrede. Dodao je kako mu se ne čine vjerodostojnim navodi da je povišena razina aflatoksina pronađena u svježem mlijeku.

"Tvrdim da je mlijeko koje se u Hrvatskoj proizvodi na domaćim farmama među najzdravijim u Europskoj uniji (EU), kao uostalom i cijela hrvatska poljoprivredna proizvodnja. Mislim da je problem u trajnom, a ne svježem mlijeku", kaže Pokrovac. Prema njegovom mišljenju, "očito je da netko, potencirajući aferu s aflatoksinom, želi očistiti skladišta s lošim i kancerogenim trajnim mlijekom".

"Strašna je situacija. Ljudi nisu dobili potpore, a sada moraju prolijevati i mlijeko. Pa od čega da žive? Pozivam Vladu RH i Ministarstvo poljoprivrede da konačno reagiraju u interesu hrvatskog sela i seljaka, dok domaća poljoprivredna i stočarska proizvodnja nisu u potpunosti uništene, a čini mi se da je upravo to nekome cilj", kaže Pokrovac. (T.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju