Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preokret preko noći

Seljaci odustali od masovne blokade, održali samo prosvjed upozorenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo jedna seljačka udruga održala je prosvjed upozorenja danas i to na tri lokacije u Osječko-baranjskoj županiji.

Za danas najavljeni prosvjed 45 seljačkih udruga iz osam županija neće se održati jer je nakon sinoćnjeg sastanka u Slavonskom Brodu jutros došlo do novih detalja, odnosno postoje najave da su i drugi otkupljivači spremni prihvatiti Agrokorov model otkupa, izvijestio je predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić, a predsjednik đakovačke udruge 'Brazda' Mato Brlošić najavio je da će predstavnici te udruge u Osječko-baranjskoj županiji u 12 sati održati prosvjed upozorenja na tri lokacije.

Pročitajte i ovo Prosvjed seljaka u Bruxellesu Kaos na ulicama VIDEO Bruxelles u vatri i dimu! Prosvjednici kamenjem i petardama zasuli Europski parlament Prosvjed francuskih poljoprivrednika - 1 Francuska prosvjeduje Blokirana autocesta i bale sjena u plamenu: Seljaci pritisnuli Macrona - "Što god da se dogodi, odlučni smo ići do kraja"

Prosvjede upozorenja seljaci u Osječko-baranjskoj županiji i održali danas od 12 do 14 sati na tri punkta - đakovačkoj obilaznici, na cesti Podgorač-Našice i kod Čeminca u Baranji, izvijestio je predsjednik Udruge Brazda Mato Brlošić.
Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, najavili su izlazak na ceste za dva tjedna.

Prosvjedi seljaka iz 45 poljoprivrednih udruga bili su najavljeni za danas, za 11 sati, a bila je najavljena blokada 20 prometnica u osam županija. Objašnjavajući odustajanje od prosvjeda, Dukić kaže kako je sinoćnju ponudu Agrokora, koja je ocijenjena kao izuzetno korektna, danas prihvatio i Granolio, a najavljeno je da će to uučiniti i Podravka.

To se, objašnjava, odnosi na cijenu od 1,35 kuna za kilogram pšenice kao akontacija te dogovor da im za sada ti veliki otkupljivači, a očito će se tako ponašati i drugi, neće naplaćivati skladištenje, što znači da seljaci mogu čekati bolju otkupnu cijenu pšenice. Iz Ministarstva poljoprivrede stiglo je, kaže Dukić, obećanje da će skladišnica profunkcionirati ubrzo, te da će zaštitna cijena pšenice biti 1,05 kuna za kilogram.

Izvijestio je kako je iz nadležnog ministarstva dobio obećanje da će se poticaji u potpunosti isplatiti do ožujka sljedeće godine, s tim što prvi dio isplate kreće u siječnju. Tijekom dana održat će se i konferencija za novinare, a 'u slučaju da dogovori ne budu čvrsti, možemo reći da smo samo prolongirali prosvjede', kazao je Dukić u telefonskoj izjavi.

Brlošić kaže da će se u Osječko-baranjskoj županiji 'ipak danas održati prosvjed upozorenja s početkom u 12 sati na tri lokacije - đakovačkoj obilaznici, na cesti Podgorač-Našice i kod Čeminca u Baranji'. I on ističe kako su nastupili novi 'momenti u pregovaranju, te da su i ostali otkupljivači spremni prihvatiti Agrokorov model otkupa', ali i da žele čvrste dogovore. Sve su opcije otvorene, spremni smo se brzo povući sa ceste, no 'isto tako vrlo brzo organizirati prave prosvjede ako bilo tko u lancu dogovaranja ne ispoštuje ono što je dogovoreno'.

Istaknuo je kako je jutros bilo razgovora i s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem koji u 11 sati u Zagrebu ima sastanak s bankama, vezano za problematiku agrara. Seljaci su za danas bili najavili prosvjed i blokadu 20 prometnica u osam županija jer se njihovi predstavnici jučer u Slavonskom Brodu nisu dogovorili s otkupljivačima i predstavnicima ministarstva poljoprivrede o cijeni pšenice od 1,60 kuna po kilogramu, o isplati poticaja za proljetnu sjetvu do 15. rujna ove godine i drugim zahtjevima, kao što je onaj o potrebi da profunkcionira skladišnica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene