Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seljaci ogorčeni

Seljaci o Milanovićevu posjetu: 'Žali Bože goriva što su automobili potrošili jučer!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bit će zanimljivo čuti ima li oporba kakav prijedlog za spas seljaka od suše, kada o tome odluče govoriti. Štete se, samo u Slavoniji, procjenjuju na više od milijardu kuna.

Seljaci su razočarani. Očekivali su novčanu pomoć države. No suša je izgleda i u državnoj blagajni. Sam je premijer izjavio kako država nema novca za naknadu štete. Umjesto naknade štete, država će uložiti u sustave navodnjavanja, država dio novca namjerava usmjeriti i u sufinanciranje premija osiguranja. No, za seljake je sve to predaleko. Od posljedica ovogodišnje suše teško će se oporaviti bez konkretne novčane pomoći.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Zoran Milanović komentar Lane Ružičić Zoran Milanović tipka...

Prošetao je premijer po suhoj slavonskoj zemlji. Uvjerio se u katastrofu i odštetao bez velikih obećanja. 'Davati bilo kakva suluda obećanja u ovom trenutku, država će sve refundirati, država za to u ovom trenutku nema novca', rekao je Premijer.

>> 'Prepušteni smo slučaju, a država prepuštena slučaju je slučajna država'

Ne zna se gdje je veća suša, na zemlji ili u državnoj blagajni. 'Očekivali smo daleko, daleko više. Mogao bih prokomentirati, žali Bože onog goriva što su ti automobili potrošili jučer', rekao je Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Jedino konkretno obećanje je isplata 400 milijuna kuna zaostalih poticaja. 'To je pljuska ovoj Slavoniji kada kaže mi ćemo vam isplatiti poticaje eto radi suše. Pa to su zakonkse obveze ove države. Poticaj nije naša izmišljotina', rekao je Stanko Zdravčević, iz Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Ne vjeruju Slavonci ni u Vladin projekt navodnjavanja. Ono je preskupo za niskodohodovne kulture poput pšenice ili kukuruza. 'To je ustvari bacanje novaca ako se na taj način promišlja, da su sustavi navodnjavanja jedini spas od suše', rekao je Željko Kraljičak, dožupan osječko - baranjski.

>> Zoran Milanović u sušom poharanim poljima

Sumnjaju seljaci i u nove police osiguranja od suše, koje je najavio ministar poljoprivrede. 'Obećaju se bomboni koji nikada neće biti donešeni. Nikada osiguravajuća društva neće prihvatiti elementarnu nepogodu od suše', dodao je Brlošić.

U Hrvatskoj zasad nije moguće usjeve osigurati od suše. Tim više iznenađuje jučerašnje pitanje koje je premijer uputio seljaku. 'Osiguranja nema, je li tako?', upitao je Milanović.

Ako im već nije mogao ništa obećati, premijer se, ističu seljaci, trebao puno bolje pripremiti za posjet sušom opustošenoj Slavoniji.

Stručnjaci s područja osiguranja kažu da je osiguranje moguće, ali bi država trebala propisati obavezno osiguranje, kao što je slučaj kod automobila. Tada bi se stvorila velika baza osiguranika i novac za pokriće. Primjerice, Francuska ima obavezno osiguranje od posljedica suše, ali ondje država dobrim dijelom sufinancira premije osiguranja. Jer te su premije u pravilu skupe i sam poljoprivrednik bez pomoći države ne može ih platiti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene