Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon što ih je ZAUSTAVILA policija

Seljaci se povukli natrag na punktove: Dali Milanoviću novi ultimatum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baranjski poljoprvrednici su nešto prije 12 sati s oko 40 traktora krenuli u prosvjednu vožnju prema Zagrebu, ali ih je policija zaustavila već na osječkoj obilaznici.

Seljaci su krenuli s prosvjednog punta u baranjskom mjestu Čemincu. Predsjednik udruge 'Baranjska brazda' Petar Pranjić izjavio je novinarima prije polaska kolone kako je odluka o odlasku u Zagreb donesena sinoć, ustvrdivši kako poljoprivrednici trebaju ustrajati u prosvjedu.

Pranjić je očekivao da će prema Zagrebu, nakon što se priključe prosvjednici iz drugih županija, krenuti oko tisuću traktora.

Pročitajte i ovo Ministar Oleg Butković i predsjednik Zoran Milanović Novi nastavak Butković za dobro jutro Milanoviću: ''Koje li ironije, uđeš u kampanju kao predsjednik, a iz nje izađeš kao kravokradica!'' Slika nije dostupna Nemaju novca za put do Zagreba Među seljake se uvukla nervoza, traktori se polako povlače

Nakon nekog vremena seljaci su se povukli s obilaznice i vratili na prosvjedni punkt u Čemincu. Tamo, kako nam je rekao Pranjić, dogovaraju daljnju strategiju. 'Ocijenili smo da nema efekta i nažalost povukli se, ali to nije na našu sramotu. Jednostavno nismo htjeli ulaziti u konflikte, a ova je država pokazala kako probleme riješava batinom i mrkvom', kaže Pranjić. No već na osječkoj obilaznici prosvjednike je zaustavila policija. Kako nam kaže Pranjić 'upali su u klopku', jer je policija stala i ispred i iza kolone traktora s prosvjednicima. Pranjić kaže kako od policije nisu dobili nikakvo objašnjenje zbog čega su ih zaustavili, ocijenivši taj postupak policije kao odraz hrvatske politike i države prema selu i poljoprivredi. 'Ovo je po mom mišljenju jasan pokazatelj kako se ova politika ponaša prema selu i malom čovjeku', kaže Pranjić te nadodaje kako će oni mirno čekati daljnji razvoj situacije, te da nemaju nikakvu namjeru ulaziti u konflikte s policijom.

'Krenuli smo civilizirano, najavili smo svoje aktivnosti i trebale su nam se priključiti ostale udruge čiji nas članovi sada zovu i pitaju što se događa', rekao je Pranjić. 'Ako bude trebalo časno ćemo otići kući, jer smo barem pokušali i na ovaj način, a odgovorne neka bude sramota za sadašnje stanje u kojem se nalaze seljaci', poručio je.

Dodao je kako će tražiti smjenu predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mate Brlošića i ostalih čelnika komore, jer smatraju kako ne zastupaju njihove interese na pravi način.

Lideri seljaka ponovno su imali sastanak i poslali novi ultimatum premijeru Milanoviću. Traže da se u utorak do 10 sati sastanu s njim ili će se obratiti Bruxelles za pomoć. Do tada najavljuju ostaju na prosvjednim punktovima.

'U pitanju su svi građani Hrvatske'

Pranjić je u subotu navečer rekao kako nisu u pitanju samo poljoprivrednici, nego četiri i pol milijuna građana Hrvatske koji 70 posto svojih prihoda troše na prehranu.

Naglasio je kako su se seljaci na taj potez odlučili jer 'ne pristaju na kolebanje' koje se pojavilo kod dijela poljoprivrednika koji su jučer odustali od najavljenog odlaska prema Zagrebu.

Pranjić je istaknuo kako od svih ranijih zahtjeva poljoprivrednici sada prvenstveno traže smjenu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, za kojeg drže da manipulira javnošću i iskrivljuje sliku o stanju u poljoprivredi.

'Neka ministar Jakovina ne misli da smo mi šačica očajnika i bijednika. Neka stisne zube, pa neka nas večeras dočeka na Markovom Trgu da popijemo kavu', poručio je Pranjić.

Strah od kazni

Tijekom subote se sve više traktora povlačilo s prosvjednih punktova, a atmosfera među prosvjednicima postajala je sve lošija.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo izjavio je u subotu kasno poslijepodne kako se među seljake-prosvjednike uvukla nervoza, pa i strah zbog najavljenih kazni za blokadu prometnica. Dodao je da poljoprivrednike čekaju poslovi na njihovim obiteljskim gospodarstvima, pa treba vidjeti kako će tko postupiti, ali najavio je mogućnost nastavka prosvjeda.

Nezadovoljni vukovarsko-srijemski poljoprivrednici okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka, koji prosvjeduju već dvanaesti dan, ne misle odustati od prosvjeda , potvrdio je predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac. Premijer im se nije javio, rekao je Pokrovac.

'Razočarani smo ponašanjem premijera Zorana Milanovića i njegovih ministara. Međutim, od prosvjeda odustati nećemo', izjavio je Pokrovac.

>> Među seljake se uvukla nervoza, traktori se polako povlače

I oni su se planirali prisružiti današnjoj prosvjednoj povorci na putu za Zagreb.

Pokrovac: Seljaci ne odustaju dok ne nađu rješenje

Tomislav Pokrovac tvrdi da se većina seljaka-prosvjednika još uvijek drže zajedno te kako nije istina da se seljački prosvjedi raspadaju, dodavši da bi pravdu mogli potražiti i u Bruxellesu.

'Ne odustajemo od prosvjeda dok god ne donesemo odluku o nekom drugom načinu kojim bi došli do riješenja naših problema', kaže Pokrovac.

Napomenuo je kako bi jedan od tih načina, ukoliko ništa drugo ne uspije, moglo biti i traženje pravde u Bruxellesu. Ta je opcija posve izvjesna jer je Hrvatska od 1. srpnja u punopravnom članstvu EU, kazao je Pokrovac, dodavši da bi to bio 'posve legalan i normalan potez hrvatskih seljaka'.

Pokrovac je to izjavio nakon sastanka predstavnika udruga poljoprivrednika, održanom u Pavlovcu, a na kojem su seljaci-prosvjednici zatražili očitovanje premijera Zorana Milanovića do 10 sati. Najavljeno je da će taj zahtjev premijeru biti i urudžbiran.

Ne javi li im se premijer do tada, na sastanku Stožera u Novoj Gradiški, koji bi se održao u utorak u 11 sati, donijet će se odluka o daljnjim mjerama, kazao je Pokrovac. (D.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene