Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski klubovi, s izuzetkom IDS-a, pozdravili su donošenje Ustavnog zakona za provedbu Ustava, no SDP traži da se u zakonu izrijekom precizira koje se ustavne odredbe mogu primjenjivati neposredno, a za koje je nužno donijeti ili izmijeniti posebne zakone, a HNS da se Ustavni zakon o Ustavnom sudu s ustavnim promjenama uskladi u roku od šest mjeseci, umjesto u roku od godinu dana.


Iako ističe da je Ustavni zakon dobrodošao, Josip Leko (SDP) smatra da bi, među ostalim, trebalo jasno propisati da će se nove, znatno blaže ustavne odredbe o referendumu primijenjivati izravno, bez obzira na to kada će se Zakon o referendumu uskladiti s Ustavom.

Vezani članci Slika nije dostupna Kosor: Smatramo da je ustavni zakon o braniteljima dobar prijedlog Slika nije dostupna Zakon o braniteljima postaje Ustavni zakon?

Upozorio je da je riječ o 'političkoj situaciji u realnom vremenu', budući da je Sabor nedavno od Ustavnog suda zatražio da odluči može li se i treba li se provesti referenduma na zahtjev 717 tisuća građana koji su potpisali sindikalnu inicijativu za raspisivanje referenduma o produljenoj primjeni kolektivnih ugovora.

Iako je Sabor već izravno primijenio Ustav, kada je u srpnju pokušao izabrati ustavne suce dvotrećinskom većinom, Leko smatra da bi, kad je riječ o referendumu, Sabor morao biti 'dodatno oprezan, kako u bi osigurao pravnu sigurnost, a onemogućio političku arbitrarnost i različita tumačenja'

'Odredbe Ustava ne mogu se izravno primijeniti'.

Emil Tomljanović (HDZ) uvjeren je, međutim, da su prijelazne odredbe ustavnih promjena jasno utvrdile koje se odredbe Ustava ne mogu primijeniti izravno jer za njih treba donijeti posebne zakone. Pozdravio je odredbu predloženog Ustavnog zakona koja taksativno navodi područja na kojima će se u roku od šest mjeseci osigurati zakonske izmjene nužne za primjenu Ustava.

Dragutin Lesar (HL) upozorava, međutim, da je među tim područjima i referendum, što bi, tumači, značilo da se referendum ne može provesti po Ustavu dok se ne promijeni zakon. Zlatko Koračević (HNS) zatražio je da se za usklađivanje Ustavnog zakona o Ustavnom sudu s ustavnim promjenama odredi rok od šest mjeseci, kakav je određen za usklađivanje drugih zakona.

Podsjetio je da je ustavnim promjenama u lipnju propisana dvotrećinska većina za izbor ustavnih sudaca. 'Kako opseg potrebnih intervencija u taj zakon nije takav da bi za njih trebalo šest mjeseci, čini nam se da iza ovog rješenja stoji određena politička računica - što duže zadržati postojeći sastav Ustavnog suda, do kojeg se u najvećoj mjeri došlo voljom postojeće većine u Saboru', uvjeren je Koračević.

>> Izglasan Ustav RH: Ukinuta zastara kriminala iz pretvorbe

Damir Kajin u potpunosti je protiv predloženog Ustavnog zakona, a obrazložio je da ne može podržati Ustavni zakon iz kojega nije jasno u kom će smjeru ići izmjene drugih zakona, predviđene predloženim. 'Bilo bi bolje da nam je prijedlog, umjesto predstavnika vlade, obrazložio Vladimir Šeks, jer on jedini zna što će stajati u tim zakonima', rekao je Kajin. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju