Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šeks: Čačiću treba omogućiti aktiviranje saborskog mandata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks izjavio je danas u Hrvatskome saboru kako je mišljenja da čelniku HNS-a Radimiru Čačiću treba omogućiti aktiviranje zastupničkog mandata, unatoč činjenici da je zakasnio u zakonskom roku od osam dana aktivirati mandat.

"Naknadno smo utvrdili da se dogodila situacija u kojoj je bivši župan Bagarić aktivirao mandat dva mjeseca nakon što je prestao obnašati dužnost župana", rekao je Šeks na upit novinara uoči sjednice Odbora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Kako komentirate presudu Radimiru Čačiću? Slika nije dostupna 'Državne tvrtke rak rana' 'Nema straha od 20 tisuća otkaza u javnom sektoru, ljudi idu u mirovinu'

U svjetlu te činjenice treba pravne norme interpretirati na način da idu "in favorem" zastupnika, dodao je Šeks.

Šeks je svoje mišljenje da Čačiću treba omogućiti aktiviranje saborskog mandata iznio i predsjedniku Sabora Luki Bebiću.

Na upit novinara ne otvara li se time mogućnost da taj presedan u budućnosti koriste i drugi, Šeks je rekao kako je to "jedna interpretacija zakona".

"Ako se jednom interpretacijom zakona došlo do jedne odluke koja je vrijedila za jednog zastupnika, ne može se sada na štetu drugog izvoditi drukčiji zaključak", rekao je Šeks.

Na upit novinara hoće li to dovesti do promjene zakona, Šeks je odgovorio kako "zakon ima jednu nedorečenost" i dodao kako bi u zakonu trebala stajati precizna odredba da se saborski mandat gubi ako se ne aktivira u roku od osam dana.

"Ovako nema čvrstog finala da mu prestaje mandat", rekao je Šeks i dodao kako će se vidjeti hoće li se ići u promjene zakona.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene