U noći na petak se tresao jug Hrvatske. Seizmografi su u 2:26 zabilježili jak potres 39 kilometara zapadno od Dubrovnika.

Galerija Mljet (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Mljet (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tektonske ploče (Foto: Dnevnik.hr) +0 Seizmolog Ivica Sović (Foto: Dnevnik.hr)

Osjetio se na širem dubrovačkom području. Uznemirilo je to stanovnike juga jer znaju kako žive na najtrusnijem području Hrvatske. Jak potres noćas imao je epicentar kod otoka Mljeta - magnitude čak 4.1. "Oko 2:30 da, probudilo me, zatreslo je baš jako", kazao je Nikša iz Stona.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović u Dubrovniku opet oštro: "Ako nekome idem na živce - aleluja! Trebaju me mrziti, neka. Moje je da ukazujem na devijacije" Ilustracija VIDEO Vojni avioni u niskom letu protutnjali nad Dubrovnikom: Iz MORH-a za Dnevnik Nove TV objasnili o čemu se radi

Potres je zabilježen noćas oko 2:26 - epicentar je bio kod mljeta, ali osjetio se diljem dubrovačkog područja pa i u samom gradu Dubrovniku. Iz centra 112 kažu kako nije bilo prijava o potencijalnim štetama.

"Čekaš da vidiš hoće li biti još, nisam se ustajao iz kreveta... bilo je ono, spavaš osjetiš", prisjetio se Ivan iz Dubrovnika. "Dva sata u noći? Imam dobar san hvala bogu, nisam ga čula", kazala je Dube. "Nisam ga osjetila, čitala sam na portalima da je bio", dodala je Ana.

"Ovaj je potres bio dosta čudan, imao je magnitudu 4.1 , očekivali smo da će biti štete, ali nije. Čak je bilo i ljudi na Mljetu koji su ga prespavali, tako da mislim da je puno doblji nego što smo izračunali", kazao je Ivica Sović, seizmolog.

Tri su scenarija za potrese kada se tektonske ploče pomiču u suprotnim smjerovima, kada se odmiču jedna od druge ili kada se podvlače jedna pod drugu prilikom čega se oslobađa velika energija. Što je više energije oslobođeno, potres je jači.

Dubrovačko područje najtrusnije je područje. Najveći potres bio je 1667. godine kada je dio grada uništen. U Stonu je 1996. bio jak potres kojeg se danas mnogi sjećaju. "To popodne je baš zatreslo, drama je bila, vidio sam kada je s crkve Svetog Petra pao zvonik, kupe je podiglo i samo bacilo, prašina, dim. E, to je bio potres", prisjetio je Nikša.

Struka upozorava - doza zabrinutosti uvijek mora postojati. "Ne trebamo biti zabrinuti tako da paničarimo, ali moramo se razborito ponašati i graditi tako da građevine prežive one potrese koji se mogu dogoditi", objašnjava seizmolog Ivica Sović.

Zakonski propisi su jasni - konstrukcije građevina moraju se izvesti prema proračunima ovisno o seizmičkim zonama. No puno je starih građevina kao i onih ilegalnih koje su potencijalno rizične.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju