Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj iz 1998.

Šef splitske ginekologije odgovarat će zbog smrti bebe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica uglednih liječnika optuženi su za smrt jednog blizanca i teški invaliditet drugog. Trebali su rodilju poroditi carskim rezom što nisu učinili.

Predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split i pročelnika Katedre za ginekologiju splitskog Medicinskog fakulteta te jednog njegovog kolegu ginekologa Općinsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo je za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi.

Pročitajte i ovo Kristina MAJKA ZA DNEVNIK NOVE TV Liječnici čarobnjaci spasili živote malenih blizanaca: ''Doktorica je rekla da dođem što prije jer je stanje ozbiljno. Već sutradan smo bili u avionu...'' Obitelj Filipović - 1 Svaki 29. stanovnik U slavonskom gradu epidemija blizanaca poprimila ozbiljne razmjere, sad najavljuju pravi spektakl

Optužnica je podignuta zbog smrti jednog od blizanaca prije gotvo 14 godina.Terete ih da su 15. kolovoza 1998. godine kao dežurni porodničari primili rodilju, a nakon izvršenog pregleda nisu uočili, iako su to trebali, da je riječ o visokorizičnoj trudnoći.

Izvršili su pripreme i provodili vaginalni porođaj trudnice, ne očekujući da će time ugroziti život drugog blizanca, premda je stanje trudnice bilo evidentno i nužno zahtjevalo donošenju odluke o hitnom poduzimanju carskog reza.

Zbog djelovanja trudova, drugo dijete je preminulo. Preživjeli dječak ostao je stopostotni invalid zbog oštećenja tijekom poroda. Oba ginekologa već su optužena za teški invaliditet preživjelog blizanca.

Postupak se vodi u Sinju jer je Strinićeva kćer sutkinja splitskog Općinskog suda. Prijeti im do osam godina zatvora za smrt jednog blizanca te do pet godina zatvora za teški invaliditet drugog.

Liječnici su prijavljeni četiri godine nakon poroda, a nakon pet godina istrage Odvjetništvo je odustalo od progona. Međutim, pet godina kasnije pronađena je dokumentacija prema kojoj je vidljivo da su oba blizanca bila živa kada je trudnica došla u splitsko rodilište. Medicinskim vještačenjem pronađenih dokumenata utvrđeno je kako je bilo propusta u postupanju dvojice ginekologa čija su posljedica smrt jednog blizanca i teška invalidnost drugoga. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. a

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene