HDZ-ov saborski zastupnik i šef Hvidre Josip Đakić sjeća se Tomislava Viktora Base iz ratnih dana. Kaže da je ostao "paf" kad je čuo da je uhićen za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića prije 20 godina.

Galerija


Uhićenik zbog ubojstva Ibrahima Dedića 1999. Tomislav Viktor Basa bio je pripadnik virovitičke gardijske bojne Kumovi, piše u petak Večernji list prenoseći izjavu šef Hvidre Josipa Đakića, koji je potvrdio da je Basa bio njegov suborac i vrsni diverzant.

Vezani članci Iustracija Zapovjedniku Armije BiH smanjili kaznu zatvora za ubojstvo 27 hrvatskih civila, među kojima i troje djece Policija, ilustracija Detalji stravičnog ubojstva u Varaždinu: Iste večeri policija je razgovarala s profesorom, a u udruzi im nisu otvarali vrata pa su policajci otišli

Potpuna nevjerica zavladala je u braniteljskim krugovima nakon što je policija za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića osumnjičila 49-godišnjeg Tomislava Viktora Basu iz Orahovice. Bivšeg pripadnika 81. virovitičke gardijske bojne Kumovi, naime, suborci i danas pamte kao časnog vojnika i profesionalca iz vremena Domovinskog rata, navodi dnevnik.

Borio se od prvog do posljednjeg dana, a sudjelovao je i u vojno-redarstvenim operacijama "Bljesak" i "Oluja", kao i u združenim operacijama HV-a i HVO-a "Ljeto 95" i "Maestral". Glasovitim virovitičkim Kumovima pristupio je iz 132. našičke brigade HV-a.

Pripadnost postrojbi Kumova potvrdio je Večernjem tajnik udruge Michael Mikolčić, koji je rekao da je Basa u ratu djelovao kao pripadnik diverzantsko-izviđačke satnije pod zapovjedništvom Pave Vukelića Paje. Tomislava Base dobro se sjeća i ratni zapovjednik Kumova, umirovljeni brigadni general Renato Romić.

Svog suborca iz ratnih dana sjeća se i HDZ-ov saborski zastupnik i šef Hvidre Josip Đakić, također jedan od pripadnika postrojbe Kumovi.

"U to vrijeme stalno smo bili zajedno i mogu potvrditi da taj dečko nikada nije radio nikakve ekscese, a koliko ja znam, ni ikakve inkriminirane radnje. I zato sam ostao 'paf' kada sam čuo vijesti. Nevjerojatno", kaže Josip Đakić te dodaje da je nakon Domovinskog rata izgubio svaki kontakt s Tomislavom Basom i da ne zna kamo ga je dalje vodio životni put.

Taj ga je put, koliko je zasad poznato, iz rodne Švicarske vodio u Hrvatsku, kamo je s obitelji stigao da bi pohađao osnovnu školu. Nakon Domovinskog rata vratio se u Švicarsku, a Hrvatsku je posjećivao povremeno. Nizozemsko državljanstvo ima zbog podrijetla svoje majke, donosi Večernji list. (Hina)