Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP za skidanje stigme sa psihijatrijskih bolesnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, predstavnici Foruma mladih SDP-a Zagreba posjetili su danas Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež s namjerom da upozore na potrebu podizanja kvalitete mentalnog zdravlja, posebice psihičkog zdravlja mladih, kao i da se prestane sa stigmatizacijom duševnih bolesnika.

Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež u Kukuljevićevoj ulici jedina je takva ustanova u Hrvatskoj i, mada njezin rad financira Grad Zagreb, u njoj se liječe djeca s psihičkim poremećajima od 5 do 18 godina iz cijele Hrvatske. Godišnje se tamo stacionarno liječi oko 1.200 mladih, a kroz bolničke ambulante prođe još njih oko 1.500.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kliničko testiranje implantata 2011. Kreće proizvodnja najnaprednijeg umjetnog srca Slika nije dostupna Plakao na sudu Bacio bebu iz kolica, a dobio 6 mjeseci u Vrapču

Ravnateljica bolnice Neda Grgić ističe kako su psihički problemi djece brojni i različiti - strahovi, fobije, hiperaktivnost, problemi zanemarenog i zlostavljanog djeteta poput agresivnosti, smetnji u ponašanju i razvoju osobnosti, pa do depresije, samoozljeđivanja i impulzivnog ponašanja.

Predsjednik SDP-ova Savjeta za zdravstvo i socijalnu politiku Rajko Ostojić ističe bolnicu kao dobar primjer skrbi o svojim bolesnicima jer je prisutan multidisciplinarni pristup liječenju, koji uključuje organizaciju škole i slobodnog vremena, te individualno prilagođenu terapiju.

"Treba skinuti stigmu s psihijatrije, otvoriti zatvorene utvrde od
bolnica u kojima psihijatrijski bolesnici danas borave, te
humanizirati njihovo liječenje i prostor u kojem se kreću", istaknuo je Ostojić.

Depresija će 2030. biti vodeća bolest u svijetu, upozorava Ostojić, pa treba povećati prava pacijenata i dostupnost zdravstvene zaštite po kojoj je Hrvatska, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, tek na 130. mjestu među 182 zemlje.

Ostojić smatra da treba u djelo provesti odredbe Zakona o pravima pacijenata i u sklopu toga uspostaviti Nacionalni centar za mentalno zdravlje, što je sadašnja vlast zanemarila.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene