Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP vodi već treći mjesec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski socijaldemokrati su treći mjesec zaredom na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka s blagim povećanjem prednosti u odnosu na trenutačno vladajući HDZ.

SDP je na vrhu ljestvice izbora stranaka s 27,6%, pokazalo je istraživanje društvenih i političkih preferencija provedeno 2. i 3. srpnja na uzorku od 1.300 ispitanika stratificirano po regijama, naseljima, spolu i dobi iz cijele zemlje.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Ilustracija Uoči izbora Jeste li pročitali stranačke programe? Evo što ste odgovorili u Dnevniku Nove TV

Slijedi HDZ s 22,2%, a na trećem je mjestu koalicija stranaka HSS-HSLS-PGS 8,2%. HSP je ovaj mjesec na četvrtom mjestu s 7,5%, peti je HNS sa 7,2%

Velika medijska prisutnost SDP-a u posljednjih nekoliko mjeseci, bilo radi bolesti i smrti Račana, izbora novog predsjednika ili prezentacija različitih politika, utjecao je na povećanje izbora ove stranke uglavnom na račun dvije centrističke grupacije i nekih stranaka, naročito HNS-a koalicije HSS-HSLS-PGS).

Mesić i dalje najpozitivniji političar

Na listi pozitivnih političara i dalje vodi Stjepan Mesić sa 26,8%, a drugo je mjesto po prvi put zauzeo novi predsjednik SDP-a, Zoran Milanović sa 22,1%. Milanović je najčešći izbor birača SDP-a, ali se bilježi i značajan dio ispitanika koji su glasači i drugih stranaka, poglavito centra i lijevog centra. Na trećem je mjestu Ivo Sanader.

Zanimljivo je da je među prvih deset najpozitivnijih političara samo jedan HDZ-ovac, a čak četiri visokopozicionirana SDP-ovca.

Na listi 'političara negativaca' premijer Sanader je preko pola godine poprilično usamljen na samom vrhu s 32%. Slijede predsjednik Sabora Vladimir Šeks sa 13,3% i Ivić Pašalić sa 9,0%.

Stabilno visoka podrška članstvu u NATO, blaga prevaga podršci ulasku u EU

U odnosu prema hrvatskom priključenju NATO zadržana je visoka razina podrške članstvu u Savezu - ovaj mjesec na 48,8%. Nešto veća je ipak bila prošli mjesec - 49,8%.

No, zabilježen je veliki skok podrške članstvu u odnosu na rezultate iz prošlogodišnjeg lipnja. Tako je prije dvanaest mjeseci za članstvo u Savezu bilo 38,7% ispitanika. Sada je zabilježeno 40% protivnika članstvu, uz 11,2% neodlučnih.

Ivo Sanader ponovo najpoželjniji kanidadat za premijera

U utrci za premijera došlo je do izdvajanja dva kanididata, uz lagano zaostajanje trećeg. Na sam vrh ove ljestvice kandidata za premijera vratio se Ivo Sanader sa 25,2%.

Drugo mjesto zauzima Ljubo Jurčić s 24,9% (dio glasača SDP-a ipak se više priklanja Milanoviću koji nije niti bio u ponudi kandidata, već su ga ispitanici samoinicijativno isticali). 

Na trećem je mjestu Radimir Čačić s 19%.

Neodlučnih je bilo 15,4% ispitanika, 2,4% ih ističe da ih ne zanima, dok je 5% ispitanika istaknula nekog drugog kandidata.

Pravo na općim izborima samo za hrvatske građane koji žive u Hrvatskoj

Sudeći prema rezultatima istraživanja, hrvatski građani su gotovo dvotrećinskom većinom protiv sudjelovanja u izborima hrvatskih državljana koji ne žive u našoj zemlji.

Tako se 65,3% ispitanika opredjelilo za izborno pravo na općim izborima samo za hrvatske građane koji žive u Hrvatskoj.

Za 26,2% ispitanika svi hrvatski državljani bez obzira gdje žive trebaju imati pravo sudjelovanja na hrvatskim općim izborima, dok se 6,7% ispitanika izjasnilo za izborno pravo hrvatskih građana koji žive u Hrvatskoj i dijaspore, ali bez državljana Bosne i Hercegovine.

Birači stranaka centra i lijevog centra su znatno češće za izborno pravo samo hrvatskih građana koji žive u Hrvatskoj, jednako kao neodlučni birači i apstinenti.

Istovremenoi su birači desnih stranaka znatno češće za izborno pravo svih hrvatskih državljana. 

Hrvati u BiH - dijaspora ili konstituivan narod?

Za 23,9% ispitanika Hrvati u BiH su dijaspora, dok su za 66,9% ispitanika oni konstitutivni narod susjedne zemlje.

BiH Hrvati su znatno češće dijaspora za ispitanike birače stranaka centra i desnog centra, dok su za ispitanike lijevog centra i političkog centra Hrvati u Bosni i Hercegovini konstitutivni narod.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene