SDP će podnijeti zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva zbog Agrokora.


SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica koje su dovele do krize u koncernu Agrokor.

Vezani članci Agrokor Afera Mjenice: Potvrđeno sedam od 13 optužnica za prikriveno financiranje Agrokora Slika nije dostupna SDP: Rebalans Vlada radi isključivo radi novih zaduženja

"Želimo odgovore je li bilo pogodovanja i jesu li neki ministri radili u interesu privatne kompanije ili hrvatske javnosti", poručio je SDP-ovac Gordan Maras na konferenciji za medije.

Iz redova SDP-a poručili su također kako ne vjeruju ni potpredsjednici Vlade Martini Dalić, ministru financija Zdravku Mariću niti Andreju Plenkoviću.

"Ne postoji povjerenje javnosti i zato će SDP uputiti danas zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva oko Agrokora. Postoji indicija da je i povjerenik u Agrokoru bio poslovno povezan s nekim dobavljačima. Koga može uvjeriti u nepristranost", pitao je Maras nakon stanke HDZ-ovce.

Predsjednik stranke Davor Bernardić kazao je kako je njihov cilj istina.

"Želimo znati koje su se to akvizicije događale u zemlji u zadnjih nekoliko mjeseci i nakon dolaska povjerenika", kazao je Bernardić.

U zahtjevu za osnivanjem povjerenstva navode kako bi povjerenstvo trebalo utvrditi je li zbog eventualnih nepravilnosti oštećen proračun i u kojem iznosu.

„Istražno povjerenstvo treba utvrditi jesu li kompanije ovlaštene za reviziju obavile svoje poslove revizije poslovanja Agrokora i kompanija u njegovom vlasništvu u skladu sa zakonom i međunarodnim revizijskim standardima. Potrebno je ustanoviti da li su godišnji izvještaji Agrokora i tvrtki u njegovom vlasništvu bili realni i u skladu sa standardima ili su prikrivanjem podataka dali krivu sliku javnosti o poslovanju Agrokora i kompanija u njegovom vlasništvu“, navodi se u zahtjevu.

Bernardić se na konferenciji osvrnuo i na gužve na granici sa Slovenijom.

"Poručio bih predsjednici da sjedne u auto i pokuša prijeći preko granice, a ne da piše pisma i šalje ih preko granice. To se mora riješiti u 24 sata", rekao je Bernardić.