Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP: Stanje u hrvatskim kaznionicama i zatvorima alarmantno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje u hrvatskim kaznionicama i zatvorima teško je i alarmantno, ocijenila je Ingrid Antičević-Marinović, bivša ministrica pravosuđa i saborska zastupnica SDP-a, pozvavši Vladu da hitno poduzme mjere kojima bi se poboljšali uvjeti u zatvorima.

Antičević-Marinović je na konferenciji za novinare citirala izvješće pučkog pravobranitelja Jurice Malčića s brojnim primjerima kršenja ljudskih prava i ocjenom da je stanje u zatvorima pogoršano i "ispod ljudskog dostojanstva".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na plesnom podiju FOTO: Željka Antunović i Antičević Marinović rasplesale Mljetsku večeru Slika nije dostupna Ingrid Antičević Marinović otkrila 'Bilo bi me sram da se po meni zove cesta kao po Kalmeti'

Zadnjih godina nije napravljeno ništa kako bi se takvo stanje popravilo, u jednoj godini iz hrvatskih zatvora pobjeglo je sto ljudi, a dogodilo se pet samoubojstava, rekla je Antičević-Marinović.

Problem se neće riješiti tako da ga se umanjuje, a planovi o gradnji novih zatvora samo su iluzija i odgađanje rješenja, rekla je Antičević-Marinović.

Kazala je da je u nekoliko zatvora prenapučenost dosegla i više od 200 posto, što onemogućuje bilo kakav suvisli tretman, a i ozbiljan je sigurnosni problem.

Ocijenila je da stanje u zatvorima nije samo posljedica sustavne nebrige, već i "potpuno neadekvatne kazneno-pravne politike", zbog koje, napomenula je, u zatvorima uz ubojice, nasilnike i pljačkaše, završavaju oni kojima tamo i nije mjesto, a "slučajni delikventi postaju učenici profesionalnih delikvenata".

Rekla je da se kršenje ljudskih prava ogleda i u brojnim tužbama koje pokreću kažnjenici pred Europskim sudom za ljudska prava te presude u njihovu korist koje kažnjavaju državu.

Za razliku od bivše ministrice pravosuđa, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović danas je ocijenio da situacija u zatvorima nije alarmantna, unatoč problemu prenapučenosti na koji je ukazalo i dvjesto zatvorenika iz Lepoglave koji već četvrti dan odbijaju zatvorsku hranu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene