Klub zastupnika SDP-a uputio je u saborsku proceduru prijedlog zakona o profesionalnoj mirovini, kojim svima koji rade na mjestima s beneficiranim radnim stažem kani omogućiti da nakon određene životne dobi dobiju zaslužene profesionalne mirovine te da se nakon odlaska u mirovinu mogu zaposliti.

Galerija +0 Marina Kasunić i Mirando Mrsić (Foto: Pixell)

U tu kategoriju ulaze vozači, monteri, baletni plesači, vatrogasci, vojnici, policajci, zaposlenici na poslovima razminiranja te drugi službenici s beneficiranim radnim stažem.

Vezani članci Ilustracija Što se sve mijenja od početka godine? Nova 2022. donosi promjene koje se tiču svih građana Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Grbin: ''Vladajući žele staviti šapu na zdravstveni sustav''

Mirando Mrsić je na konferenciji za novinare u Saboru u četvrtak rekao kako, uz profesionalnu mirovinu, tim kategorijama žele omogućiti da mogu nastaviti raditi izvan sustava. Osim plaće na tom novom radnom mjestu, pojasnio je, moći će uživati dio profesionalne mirovine.

Oni koji se zaposle nakon 20 godina staža imali bi pravo na 50 posto mirovine, s 25 godina beneficiranog radnog staža pravo na 70 posto profesionalne mirovine uz plaću na novom radnom mjestu. SDP također predviđa da se kod izračuna mirovine uzima pet najboljih godina, s ciljem da ta mirovina iznosi 60 do 70 posto plaće koju su imali dok su radili na mjestima s beneficiranim radnim stažem.

Time ujednačujemo sustav i reguliramo beneficirani radni staž, ocijenio je Mrsić te dodao da SDP predlaže i poticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje takvih osoba.

Navodi i kako bi ovaj zakon donio trošak od 234 milijuna kuna godišnje, no pojašnjava kako će ti ljudi raditi i uplaćivati doprinose, pa procjenjuju da će trošak u konačnici biti upola manji.

"SDP će se oštro suprotstaviti onim mjerama koje idu nauštrb radnika i umirovljenika, a da se prije toga ne osiguraju mjere koje će omogućiti adekvatna radna mjesta i kvalitetne uvjete rada", poručio je Mrsić. Najavio je da će SDP provesti svestranu analizu mirovinskog sustava od 1998. do danas, kako bi definirali koje je mjere potrebno provesti u idućih pet do deset godina i tako sustav učinili pravednim, solidarnim i transparentnim. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju