Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP: 'Pravednije mirovine za bolji život'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod sloganom 'Pravednije mirovine za bolji život', autor SDP-ove mirovinske strategije Davorko Vidović predstavio je danas ciljeve stranačke mirovinske politike, među kojima su, podizanje opće razine mirovina i zaustavljanje njihova zaostajanja za plaćama.

Vidović je naglasio kako je temelj te mirovinske politike gospodarski rast već od pet, odnosno na razini od sedam do osam posto te dodao kako je nužno podići izdvajanje za mirovine na razinu prosjeka Europske unije, a potrebni su i novi modeli usklađivanja i realan rast mirovina.

Pročitajte i ovo Zvonimir Rusjan Provjereno donosi 14 godina čeka rješenje za zasluženu mirovinu: ''Vjerojatno čekaju da umrem'' Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa

Najavio je kako je SDP-ov cilj podići izdvajanja za mirovine za 10 posto u prvoj godini mandata, zaustaviti daljnji pad mirovina kroz usklađivanje njihova rasta s rastom plaća, troškovima života i rastom BDP-a.

Također i izjednačavanje "novih" sa "starim" umirovljenicima u prvoj godini mandata i uvođenje zajamčene mirovine za puni radni staž u visini 70 posto zarađene prosječne plaće do kraja mandata.

SDP se zalaže i za osiguranje zaštitnog dodatka za niske mirovine za umirovljenike iz bivših republika SFRJ, uvođenje socijalnih mirovina za sve starije od 65 godina koji su bez prihoda.

Za zaposlene predlaže jačanje drugog obveznog, i trećeg dobrovoljnog mirovinskog stupa, a Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje treba osigurati stabilno i transparentno financiranje i racionalno upravljanje. 

Vidović je, uz to, rekao da SDP ne namjerava prestati plaćati obeštećenje umirovljenicima koje daje sadašnja Vlada.

Za ostvarenje SDP-ove mirovinske politike potrebno je osigurati oko 2,2 milijarde kuna, a Vidović tvrdi da je to realno ostvarivo, te da bi se novac, osim iz proračuna, mogao namaknuti i uvođenjem poreza na dividende.

Upitan jesu li u vezi svog prijedloga kontaktirali Hrvatsku stranku umirovljenika, Vidović je odgovorio da priželjkuju suradnju s HSU, ali i s drugima koji su zaintersirani za poboljšanje položaja umirovljenika.

Vidović je istaknuo da je osiguranje socijalne sigurnosti starijih problem s kojim se susreću sva moderna društva i sustav mirovinskog osiguranja, najskuplji je sustav u gotovo svim zemljama svijeta. 

Ustvrdio je da je mirovinska u Hrvatskoj zaustavljena, jer aktualna vlast u protekle tri godine nije ponudila niti jedno sustavno rješenje za te probleme i upozorio da, ako se tako nastavi, prijete katastrofalne posljedice za buduće umirovljenike čije su mirovine sve niže.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene