Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP-ovci zbog HINA-e traže ostavku Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za medije danas je glasovima HDZ-ove većine podržao Vladine prijedloge o razrješenju četiri člana Upravnog vijeća Hine te o imenovanju jednog člana Vijeća iz reda Hininih zaposlenika, a oporbeni članovi bili su suzdržani.


Glasovanju je prethodila žestoka jednoipolsatna rasprava, tijekom koje su oporbeni, a posebno SDP-ovi članovi Odbora optuživali Vladu da je Hinu dovela do apsurdnog stanja. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Smatraju kako činjenica da se predlaže razrješenje četiri člana Upravnog vijeća, a imenovanje jednog samo pokazuje neodgovornost i nemar HDZ-ove vlasti.

SDP-ovci Željka Antunović, predsjednica Odbora, i Antun Vujić su od Vlade zatražili da podnese ostavku, kako zbog, kazali su, kršenja zakona kod imenovanja četiri člana Upravnog vijeća od kojih tri ne ispunjavaju uvjete, tako i zbog situacije u koju su doveli Hinu koja će, nakon što Sabor potvrdi Vladinu odluku o razrješenju Upravnog vijeća, ostati bez tog tijela.

- Nisu članovi Upravnog vijeća odgovorni za kršenje demokratske procedure, već Vlada i saborska većina koja želi prikriti svoju
odgovornost i odbaciti te ljude kao krpe nakon što su ih iskoristili. Ako netko treba biti smijenjen, onda je to Vlada koja manipulira
Saborom i demokratskom procedurom, kazala je Antunović.

Jagoda Majska-Martinčević (HDZ) SDP-ovce je optužila da se, umjesto da pomognu u iznalaženju rješenja, bave politikantstvom.

Vladu je pohvalila što je "zaustavila nedemokratski proces", kako je nazvala odluku Upravnog vijeća da ravnateljicu Hine izabere bez člana iz reda zaposlenika, te to što je Vlada priznala svoju pogrešku koju nastoji ispraviti.

- Dogodilo se nešto što se moglo dogoditi i doktorima atomske fizike. Zamislite da Vlada nije zaustavila ovaj nedemokratski proces, poručila je SDP-ovcima, koji su joj uzvratili da Vlada nije priznala pogrešku, koja je, kažu, nastupila još u srpnju kod imenovanja nestručnog Upravnog vijeća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene