Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Josipović neće u SDP

SDP-ovci žale što se Josipović ne vraća u stranku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više SDP-ovih dužnosnika u srijedu je izrazilo žaljenje odlukom Ive Josipovića da se nakon završetka predsjedničkog mandata ne vrati u stranku, poručujući kako su Josipoviću SDP-ova vrata uvijek otvorena.

Predsjednik Sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko izjavio je da nije razočaran Josipovićevom odlukom "jer u politici nema razočaranja".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon presice u zemuniku Reakcije iz oporbe na Krstičevićevu ostavku: "To je visoko moralan čin"; "Prvi put je napravio pravi potez" Slika nije dostupna SDP neće opstruirati sjednicu Sabora Zoranu Milanoviću ipak funkcija u Saboru

"Josipović je bio predsjednički kandidat SDP-a i jedan je mandat dobio zahvaljujući SDP-u i, naravno, voljom građana, ali mi smo ga kandidirali. Žao mi je što je rekao da neće doći u SDP", rekao je Leko novinarima u Saboru.

Za Josipovića ima mjesta u SDP-u

Za Josipovića ima mjesta u SDP-u, sigurno bi mogao doprinijeti politici stranke. "Ako je odlučio drugačije, želim mu sreću, ali ostajem kod mišljenja da ima mjesta u SDP-u i da SDP ima mjesta u hrvatskom društvu i imat će ga sve više i više", kaže Leko.

Josipović se ne vraća u SDP: 'Ne želim statirati u politici koja nije dobra!'

Josipović je u svojem predsjedničkom mandatu "gradio mostove između raznih društvenih skupina", ocijenio je Leko. Neki mu prigovaraju da je zbog toga bio bez vlastitog političkog stava, no Leko se ne slaže s time.

"Vodio je dobru politiku prema susjednoj BiH i pomagao procese koji toj državi osiguravaju europski put. Učinio je položaj Hrvata u BiH javnim političkim problemom, prepoznatim i u Europi. Pridonio je putu Hrvatske u EU", ustvrdio je Leko.

Glavni tajnik stranke Igor Dragovan ističe da su za Josipovića u SDP-u širom otvorena vrata.

"Smatram da je bio odličan predsjednik i žao mi je što nije uspio obnoviti mandat. Mi u SDP-u smo maksimalno odradili svoj posao da napravimo što bolji rezultat na izborima", kazao je Dragovan i ponovio kako su Josipoviću otvorena vrata, ali na njemu je odluka što će i kako dalje.

Socijaldemokratske vrijednosti Vlade

Na Josipovićevu ocjenu da SDP ne želi reforme, Dragovan kaže da će o tome svoj sud dati građani na izborima. "Smatram da se nakon tri godine bitke neke stvari mogu popraviti i dovesti stvari iznad vode. U zadnjoj godini mandata, nakon uređenja države, ima vremena da se jasno pokažu socijaldemokratske vrijednosti Vlade, počevši od otpisa duga, zapošljavanja mladih do toga da oni koji su najugroženiji budu zaštićeni", rekao je Dragovan.

I član Predsjedništva SDP-a Mirando Mrsić, koji je bio šef Josipovićeva izbornog stožera u kampanji prije pet godina, žali zbog te odluke.

"U SDP-u ima mjesta za Ivu Josipovića. Međutim, svatko bira svoj politički put i kako će dalje nastaviti djelovati. U svakom slučaju, u SDP-u ima mjesta za njega i to je SDP uvijek otvoreno govorio. A što mene tiče, ja sam dio SDP-a i SDP je moja stranka", poručio je Mrsić.

Član SDP-ova Kluba zastupnika Josip Kregar tumači pak kako je Josipovića na takav potez navela činjenica da "nakon gubitka izbora nije bio izravno pozivan da se vrati u članstvo SDP-a". "To mu je pružilo mogućnost da pokuša svoju političku poziciju i kapital velikog broja glasova definirati kao novu političku perspektivu u hrvatskoj politici. Nije samo Josipovićevo iskustvo da najveće političke stranke nisu sklone reformama, već samo kadrovskim promjenama i bitki za moć. Stoga treba definirati ne samo drugačiji program politike nego i stajalište da politika nije nečasna profesija", kaže Kregar.

Josipović otvorio frontu protiv svoje bivše stranke

Dio SDP-ovaca sklonih Josipoviću nemalo je iznenađen njegovim istupom i prozivanjem SDP-a. Nejasno im je što Josipović time može dobiti, a ocjenjuju da je predsjednik u odlasku otvorio frontu protiv svoje bivše stranke, kojoj bi u nekim novim kombinacijama u dijelu izbornih jedinica mogao otkinuti dio izbornog kolača.

Pitanje je, međutim, s kim Josipović može organizirati taj "treći put", budući da je stranka njegova saveznika Nikice Gabrića neprepoznatljiva, a rejting tone i ORaH-u Mirele Holy.

Smatraju da se Josipović trebao vratiti u svoju stranku, gdje je teško očekivati da bi ga mimoišlo mjesto na čelu izborne liste u nekoj od jedinica tradicionalno sklonih SDP-u.

Takvo mišljenje ne dijele svi u SDP-u. Neki smatraju da je Josipović natjeran na takvu reakciju, jer ga predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije dovoljno srdačno pozvao u stranku.

Budući da se radi o predsjedniku države u odlasku, smatraju kako bi bilo primjereno da ga se u članstvo pozvalo najmanje na sjednici Predsjedništva SDP-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene