Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP će 10. svibnja održati redovitu stranačku konvenciju na kojoj će ta stranka svojeg predsjednika birati po sadašnjemu modelu, a ne po modelu "jedan čovjek - jedan glas", to jest da svi članovi stranke biraju predsjednika, kako je predlagao predsjednik stranke Zoran Milanović, rekao je danas predsjednik Glavnog odbora SDP-a Tonino Picula.


Picula je, na konferenciji za novinare nakon petipolsatne sjednice Glavnog odbora, izvijestio da je Milanović danas ponovio svoj prijedlog i njegovu političku logiku, ističući da takav sustav ne bi bio presedan budući da predsjednike po tome modelu biraju mnoge europske stranke.

Vezani članci Državi prijete potencijalne tužbe jer dio hrvatskih vojnika ne dobiva dnevnice - 11 MORH i dalje ne isplaćuje dnevnice vojnicima u predsjednikovoj pratnji: Dug premašio 82 tisuće kuna. Spor prešao i na - vozni park Hrvatska demokratska zajednica/Facebook HDZ žestoko opleo po Milanoviću: "Kremljenko gubi živce, nervozno vrijeđa i laže..."

- Odlučeno je da taj sustav nećemo uvoditi na predstojećoj konvenciji, ali ćemo mogućnost ostaviti za buduće konvencije i nastavit ćemo razgovore o takvom principu izbora, rekao je Picula.

Izvijestio je da je Glavni odbor danas razmotrio i politički okvir za promjene stranačkog statuta u koji bi se trebali vratiti neki već isprobani organizacijski oblici, poput predsjedništva stranke.

To bi tijelo imalo najviše sedam članova, a preuzelo bi dio sadašnjih ingerencija predsjednika i Glavnog odbora, koji bi, pak, imao više članova i uže ovlasti nego sada.

U stranci još nije odlučeno treba li zadržati sadašnji izvršni odbor ili ponovno osnovati tajništvo SDP-a, rekao je Picula.

Izvijestio je da će nacrt promjena statuta izraditi radna skupina s Ingrid Antičević-Marinović na čelu u kojoj će biti Josip Leko, Antun Vujić, Boris Šprem, Arsen Bauk, Đovani Broz i Slavko Linić.

Glavni odbor danas je osnovao još jednu skupinu koja bi trebala politički analizirati SDP-ove rezultate na parlamentarnim izborima. Članovi te skupine su Mato Arlović, Davorko Vidović, Slavko Linić, Antun Vujić i Dan Špicer.

Picula je objasnio da je Glavni odbor danas razmotrio i prihvatio izvještaj o radu SDP-ova Izbornog stožera, da je ocijenjeno kako se ostvareni rezultat nikako ne može smatrati lošim, ali još treba procijeniti zašto stranka nije ostvarila očekivano i sastavila vladu.

- Nitko nije tražio odgovornost stranačkoga vodstva, otvorili smo raspravu o tehničkim i političkim aspektima izbora, koju ćemo nastaviti na sljedećoj sjednici Glavnog odbora, istaknuo je Picula.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju