Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP-ova konvencija 10. svibnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP će 10. svibnja održati redovitu stranačku konvenciju na kojoj će ta stranka svojeg predsjednika birati po sadašnjemu modelu, a ne po modelu "jedan čovjek - jedan glas", to jest da svi članovi stranke biraju predsjednika, kako je predlagao predsjednik stranke Zoran Milanović, rekao je danas predsjednik Glavnog odbora SDP-a Tonino Picula.

Picula je, na konferenciji za novinare nakon petipolsatne sjednice Glavnog odbora, izvijestio da je Milanović danas ponovio svoj prijedlog i njegovu političku logiku, ističući da takav sustav ne bi bio presedan budući da predsjednike po tome modelu biraju mnoge europske stranke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ne želimo društvo jednakih, nego društvo jednako važnih' Slika nije dostupna Počela izvještajna konvencija SDP-a

- Odlučeno je da taj sustav nećemo uvoditi na predstojećoj konvenciji, ali ćemo mogućnost ostaviti za buduće konvencije i nastavit ćemo razgovore o takvom principu izbora, rekao je Picula.

Izvijestio je da je Glavni odbor danas razmotrio i politički okvir za promjene stranačkog statuta u koji bi se trebali vratiti neki već isprobani organizacijski oblici, poput predsjedništva stranke.

To bi tijelo imalo najviše sedam članova, a preuzelo bi dio sadašnjih ingerencija predsjednika i Glavnog odbora, koji bi, pak, imao više članova i uže ovlasti nego sada.

U stranci još nije odlučeno treba li zadržati sadašnji izvršni odbor ili ponovno osnovati tajništvo SDP-a, rekao je Picula.

Izvijestio je da će nacrt promjena statuta izraditi radna skupina s Ingrid Antičević-Marinović na čelu u kojoj će biti Josip Leko, Antun Vujić, Boris Šprem, Arsen Bauk, Đovani Broz i Slavko Linić.

Glavni odbor danas je osnovao još jednu skupinu koja bi trebala politički analizirati SDP-ove rezultate na parlamentarnim izborima. Članovi te skupine su Mato Arlović, Davorko Vidović, Slavko Linić, Antun Vujić i Dan Špicer.

Picula je objasnio da je Glavni odbor danas razmotrio i prihvatio izvještaj o radu SDP-ova Izbornog stožera, da je ocijenjeno kako se ostvareni rezultat nikako ne može smatrati lošim, ali još treba procijeniti zašto stranka nije ostvarila očekivano i sastavila vladu.

- Nitko nije tražio odgovornost stranačkoga vodstva, otvorili smo raspravu o tehničkim i političkim aspektima izbora, koju ćemo nastaviti na sljedećoj sjednici Glavnog odbora, istaknuo je Picula.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene