Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srezali novac namijenjen dmladima

SDP optužio Vladu da štedi na djeci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je danas prozvao Vladu da štedi na djeci, jer je u državnom proračunu za 2010. 'srezala' novce namijenjene programima za djecu i mlade, ističući da se u vrijeme krize i rasta nasilja među maloljetnicima od države očekuje da više pomogne, a ne da štedi na djeci.

SDP je danas prozvao Vladu da štedi na djeci, jer je u državnom proračunu za 2010. 'srezala' novce namijenjene programima za djecu i mlade, ističući da se u vrijeme krize i rasta nasilja među maloljetnicima od države očekuje da više pomogne, a ne da štedi na djeci. 'U godini krize i pojačanog stresa roditelja, koji će svu energiju usmjeriti na preživljavanje, država je nužna više pomoći', izjavila je danas SDP-ova zastupnica Milanka Opačić na konferenciji za novinare u Saboru.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

Upozorivši na rast nasilja među maloljetnicima i podsjetivši na brojne žrtve premlaćivanja, kako ubijene, tako i ozlijeđene, Opačić je naglasila da su ubojice i napadači bili u dobi od 15 do 25 godina. Napomenula je da MUP u prvih devet mjeseci bilježi 315 maloljetnih počinitelja kaznenih djela, da je u 2008. znatno povećan broj suicida i pokušaja suicida među maloljetnicima, a da u Hrvatskoj postoji samo jedna psihijatrijska bolnica za djecu i mlade te nedostaje specijalista za djecu. 'No, u državnom proračunu za 2010. ukupno je smanjeno 11 milijuna kuna za preventivne programe koji se odnose na djecu i mlade', naglasila je Opačić, dodavši da je u Ministarstvu obrazovanja ukupno za djecu i mlade 'skinuto' 27 milijuna kuna.

Istovremeno, istaknula je, Vlada je za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa za Hrvate u BiH dodijelila ukupno 21 milijun kuna. 'S tim novcima mogli su se financirati preventivni programi za djecu, a sve drugo, poput narodnih nošnji za Hajdučku družinu Mijata Tomića ili skijaškog kluba Blidinje, moglo je čekati neka druga vremena', poručila je Opačić.

>> SDP je još suzdržan što se tiče sporazuma

SDP nužnim smatra uvođenje preventivnih programa u škole i njihovo provođenje, osnivanje savjetovališta pri domovima zdravlja ili školama te vraćanje psihološkog sistematskog pregleda za djecu u dobi od tri do pet godina, što bi, ističu, pridonijelo ranom prepoznavanju po djecu rizičnih obitelji. U škole bi, dodaju, trebalo uvesti predmet 'zdravstveni odgoj', kroz koji bi se djecu učilo pozitivnim načinima afirmacije u grupi i društvu, nasuprot neprihvatljivim i nasilnim ponašanjima. Trebalo bi, ističu u SDP-u, razmotriti i učinke zakonskih propisa o zabrani noćnih izlazaka maloljetnicima, prodaje alkohola i posjeta kladionicama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene