Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP je danas prozvao Vladu da štedi na djeci, jer je u državnom proračunu za 2010. 'srezala' novce namijenjene programima za djecu i mlade, ističući da se u vrijeme krize i rasta nasilja među maloljetnicima od države očekuje da više pomogne, a ne da štedi na djeci.


SDP je danas prozvao Vladu da štedi na djeci, jer je u državnom proračunu za 2010. 'srezala' novce namijenjene programima za djecu i mlade, ističući da se u vrijeme krize i rasta nasilja među maloljetnicima od države očekuje da više pomogne, a ne da štedi na djeci. 'U godini krize i pojačanog stresa roditelja, koji će svu energiju usmjeriti na preživljavanje, država je nužna više pomoći', izjavila je danas SDP-ova zastupnica Milanka Opačić na konferenciji za novinare u Saboru.

Vezani članci Poskupljenje goriva, ilustracija Vladina uredba o gorivu: Građani oduševljeni, evo što kažu naftne kompanije Tomislav Ćorić Ograničavaju se cijene goriva, Ćorićevo ministarstvo pojasnilo detalje odluke

Upozorivši na rast nasilja među maloljetnicima i podsjetivši na brojne žrtve premlaćivanja, kako ubijene, tako i ozlijeđene, Opačić je naglasila da su ubojice i napadači bili u dobi od 15 do 25 godina. Napomenula je da MUP u prvih devet mjeseci bilježi 315 maloljetnih počinitelja kaznenih djela, da je u 2008. znatno povećan broj suicida i pokušaja suicida među maloljetnicima, a da u Hrvatskoj postoji samo jedna psihijatrijska bolnica za djecu i mlade te nedostaje specijalista za djecu. 'No, u državnom proračunu za 2010. ukupno je smanjeno 11 milijuna kuna za preventivne programe koji se odnose na djecu i mlade', naglasila je Opačić, dodavši da je u Ministarstvu obrazovanja ukupno za djecu i mlade 'skinuto' 27 milijuna kuna.

Istovremeno, istaknula je, Vlada je za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa za Hrvate u BiH dodijelila ukupno 21 milijun kuna. 'S tim novcima mogli su se financirati preventivni programi za djecu, a sve drugo, poput narodnih nošnji za Hajdučku družinu Mijata Tomića ili skijaškog kluba Blidinje, moglo je čekati neka druga vremena', poručila je Opačić.

>> SDP je još suzdržan što se tiče sporazuma

SDP nužnim smatra uvođenje preventivnih programa u škole i njihovo provođenje, osnivanje savjetovališta pri domovima zdravlja ili školama te vraćanje psihološkog sistematskog pregleda za djecu u dobi od tri do pet godina, što bi, ističu, pridonijelo ranom prepoznavanju po djecu rizičnih obitelji. U škole bi, dodaju, trebalo uvesti predmet 'zdravstveni odgoj', kroz koji bi se djecu učilo pozitivnim načinima afirmacije u grupi i društvu, nasuprot neprihvatljivim i nasilnim ponašanjima. Trebalo bi, ističu u SDP-u, razmotriti i učinke zakonskih propisa o zabrani noćnih izlazaka maloljetnicima, prodaje alkohola i posjeta kladionicama. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju