SDP je objavio kandidature za predsjednika stranke za predstojeće unutarstranačke izbore koji bi se trebali održati 19. studenog. Predsjednika ili predsjednicu stranke birat će neposredno oko 37.000 članova i članica SDP-a.


Među objavljenim kandidaturama za nasljednika ili nasljednicu Zorana Milanovića na čelnom mjestu SDP-a, su Davor Bernardić, Karolina Leaković, Orsat Miljenić, Tonino Picula, Gordana Sobol i Vesna Škulić, svi iz Zagreba, te Domagoj Hajduković iz Osijeka, Ranko Ostojić iz Splita, te Dušan Polovina iz Zadra.

Vezani članci Neizvjesni izbori u SDP-u Prebrojavanje glasova nakon izbora u SDP-u trajat će čitavu noć: Grbin uvjerljivo vodi, no prava borba je između Kolara i Ostojića Mirela Ahemetović, Marino Percan, Peđa Grbin, Željko Kolar i Ranko Ostojić Petero kandidata, optužbe za namještanje stranačke utakmice i nada da će se sučeliti s premijerom: Još su dva dana do izbora u SDP-u

Kako stoji u obrazloženju objavljenom na stranicama SDP-a ovi Središnja izborna komisija je ovime objavila popis članova i članica koji su iskazali namjeru za kandidiranje, te se sada započinje s procesom prikupljanja potpisa podrške koji su potrebni da bi kandidatura bila valjana.

Objavljene su i kandidature za članove i članice Predsjedništva SDP-a, a među njima je pet istih imena kao i među kandidatima za predsjednika/cu. Za mjesto u Predsjedništvu kandidirali su se Domagoj Hajduković, Vesna Škulić, Karolina Leaković i Gordana Sobol. Objavljene su i kandidature za članove i članice Glavnog odbora stranke, među kojima je jedno isto ime kao među kandidatima za čelno mjesto u stranci. Ovaj put među njima je Vesna Škulić, koja se našla na sva tri popisa kandidature. I za pozicije u Predsjedništvu i Glavnom odboru stranke potrebno je prikupiti potpise kako bi kandidatura bila valjana.

Kristijan Mohorović odustao od kandidature

Iako je ranije objavljeno da je u utrci za šefa SDP-a i člana Predsjedništva te stranke, doznajemo da je Kristijan Mohorović iz Kastva ipak odustao od kandidature za navedene pozicije u stranci, kako navodi, iz osobnih razloga. O svemu je, kaže, obavijestio nadležan tijela stranke.

Za valjanu kandidaturu za predsjednika ili predsjednicu stranke potrebno je prikupiti 1000 potpisa, za kandidaturu za mjesto u Predsjedništvu 400, te 50 potpisa za valjanu kandidaturu za Glavni odbor SDP-a.

Rok za predaju potpisa Središnjoj izbornoj komisiji je 31. listopada, potpisi će se nakon toga provjeravati. Kanidati koji budu imali potreban broj valjanih potpisa bit će kao kandidati ili kandidatkinje potvđeni na sjednici Glavnog odbora stranke.

Rezultati izbora koji će se održati 19. studenog bit će poznati 21. studenog u 14 sati, a bude li se održavao drugi krug izbora, on je zakazan za 26. studenog. Rezultati drugog kruga trebali bi biti objavljeni 28. studenog, također u 14 sati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju