Hrvatska vlada u četvrtak je predstavila novi proračun. Izazvao je brojne reakcije, a iz oporbe tvrde da je praktički prepisan od njih.


'Donošenje Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu' bila je tema konferencije za novinare koju je u Hrvatskom saboru održati Klub zastupnika SDP-a. Na konferenciji su govorili saborski zastupnici Branko Grčić, Boris Lalovac i Milanka Opačić.

Vezani članci Peđa Grbin Grbin: "SDP je spreman za izbore. U fokusu nam je briga za građane, standard i dostojanstven život" Slika nije dostupna Nove sumnje: Krije li se iza porezne reforme Marićev dogovor s bankama oko konverzije?

Milanka Opačić poručila je da se prvi puta uzima 100 milijuna kuna od socijalnih naknada, odnosno da se uzima najsiromašnijima. Dodala je da se udara i na sredšnjoškolce kojima se ukida naknada za prijevoz, ali i na dječji doplatak.

'Smanjena su sredstva za aktivne politike zapošljavanja. Zanima me je li ministrica svjesno obmanjivala javnost', zapitala se Opačić koja je napomenula i da su obrazovanje i znanost ostali bez 170 milijuna kuna, iako je ova Vlada najavljivala povećanje iznosa sredstava.

Branko Grčić objasnio je da je proračun temeljen na jako optimističnim očekivanjima rasta BDP-a od oko 3 posto i dodao kako sve dolazi u pitanje ako se to ne ostvari.

'Ne možemo podržati ovakav proračun koji nema nikakvih reformskih zahvata, a udara se po najsiromašnijima', poručila je Opačić.

Bivši ministar financija Boris Lalovac rekao je da je prihodovna strana proračuna precijenjena, a rashodovna podcijenjena.

Podsjetimo, Vlada je u četvrtak predstavila prijedlog državnog proračuna za 2016. godinu u kojem su planirani prihodi od 114,9 milijardi kuna, a rashodi od 122,4 milijarde, te deficit od 7,5 milijardi kuna ili 2,2 posto BDP-a.

'Što se tiče inflacije, predviđamo blagi pozitivan iznos, 0,1. Nešto viši je iznos deflatora. Sigurno za nas puno važniji bi trebao biti rast zaposlenosti, planiramo da bude nešto preko 1 posto. Pred nama je velik posao kako bi utjecali na povećanje potencijalnog rasta gospodarstva', rekao je na predstavljanju ministar financija Zdravko Marić.

'Ozbiljnih zahvata u ovom proračunu nema, to se vidi već na prvi pogled. Imamo tu restrukturiranje rashodne strane proračuna drugim riječima, jedan dio novih rashoda se kompenzira određenim uštedama u nekim drugim stavkama, međutim u ovom trenutku ne vidimo kako se te uštede kane realizirati', rekao je u četvrtak Branko Grčić (SDP).

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju