Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP je kažnjen zbog kašnjenja predaje financijskog izvješća.


Sukladno zakonu, zbog kašnjenja predaje financijskog izvješća SDP će zbog 11 dana kašnjenja biti kažnjen kaznom od 610.000 kuna, rekao nam je Peđa Grbin.

Vezani članci Gordan Maras Maras nakon pada GUP-a: "Jedino pritiskom na Bandića i HDZ možemo doći do promjena" Debata o stambenom zbrinjavanju mladih - 4 Korupcija, iseljavanje, stambeno zbrinjavanje... Pogledajte kako su mlade snage HDZ-a i SDP-a sučelile snage

'Kaznu za SDP nismo odredili mi, nego zakon i bit će u skladu sa zakonom, odnosno razmjerno broju dana zakašnjenja. Radi se o 11 dana zakašnjenja, godišnji iznos za financiranje je oko 20 milijuna kuna, a kada to podijelite na 365 dana i pomnožite s 11 dana, cifra je oko 610 tisuća kuna', rekao je Grbin novinarima nakon današnje sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Nakon prošlogodišnje izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe iz 2013. godine, stranke su dužne izvješća o financiranju, uz ostalo, dostaviti i DIP-u.

Ta se zakonska obveza ove godine primjenjuje prvi put.

U SDP-u su objasnili da su zakasnili zbog tehničkog previda, no slično im se dogodilo i prošle godine, kada je stranka zakasnila s objavom financijskog izvješća, zbog čega je u državni proračun morala vratiti oko pet milijuna kuna.

Niti pola političkih stranaka nije dostavilo financijske izvještaje za 2013.!

Od ukupno 147 političkih stranaka, izvješće za prošlu godinu dostavilo je njih 55, ali 13 ih je to napravilo izvan zakonskog roka. Među njima i SDP koji je dostavu izvršio 14. ožujka.

Strankama koje ne dostave financijska izvješćča s propisanim prilozima i u roku zapriječena je novčana kazna od 50 tisuća do čak pola milijuna kuna. (Hina/S.T./Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook