Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amandman SDP-a na izborni zakon koji su mnogi protumačili kao prepreku kandidiranju Radimira Čačića na predostojećim izborima, ipak, čini se, nije izmijenjen.


Klub zastupnika SDP-a je prije današnjeg glasovanja o Izbornom zakonu održao sastanak kluba stranke na kojem se odlučivalo hoće li se zabrana kandidiranja odnositi samo na teška kaznena djela.

Vezani članci Božo Petrov, Bojan Glavašević, Anka Mrak Taritaš, Furio Radin Što saborski zastupnici očekuju od novoizabranog predsjednika? Slika nije dostupna 'Ako je napravljena politička trgovina, priznajmo to javno, nemojmo raditi sramotu i lakrdiju od Sabora'

Prema pisanju 24sata, SDP-ov amandman nije promijenjen te je dogovoreno da će SDp-ovi zastupnici glasovati po vlastitoj savjesti.

'Niti sam sudjelovao u izradi zakona, niti mu je cilj Čačićeva eliminacija'

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja i jedna od čelnica HNS-a Anka Mrak Taritaš izjavila je u petak da predložene izmjene izbornog zakona nisu usmjerene protiv Radimira Čačića nego su dio šireg demokratskog napora usmjerenog k dostizanju viših demokratskih standarda.

Upitana je li saborska inicijativa SDP-a i HNS-a prema kojoj osobe koje su pravomoćno osuđene na zatvor duži od šest mjeseci ne bi mogle biti birane u parlament izravan napad na njezina bivšeg stranačkog kolegu Radimira Čačića, Mrak Taritaš je striktno otklonila takvu mogućnost.

"Ne, o tome uopće ne može biti riječ", rekla je uoči foruma o zelenoj gradnji.

SDP-ov i HNS-ov prijedlog "nikako nije došao preko noći" te je o toj temi vođena šira rasprava u kojoj nisu sudjelovale samo političke stranke, nego i nevladine udruge i pri čemu se raspravljalo i o tome kako bi bilo dobro prijedlog o ograničavanju kandidature pravomoćno osuđenih osoba ugraditi u izborni zakon, kaže ministrica i članica Predsjedništva HNS-a.

Taj je amandman rezultat promišljanja prema kojim se demokracija ipak želi "staviti na malo višu razinu" i sigurno nije bila riječ o jednom čovjeku, kaže ona.

Interesantnim drži to što se, kako je rekla, "gospodin Čačić u tome prepoznao" te ustvrdila da se ne radi se tome da se njega politički eliminira. (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook