Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amandman SDP-a na izborni zakon koji su mnogi protumačili kao prepreku kandidiranju Radimira Čačića na predostojećim izborima, ipak, čini se, nije izmijenjen.


Klub zastupnika SDP-a je prije današnjeg glasovanja o Izbornom zakonu održao sastanak kluba stranke na kojem se odlučivalo hoće li se zabrana kandidiranja odnositi samo na teška kaznena djela.

Vezani članci Slava i zubi - 10 Slava je jako dobra za zube, pogledajte kakve su zube ove zvijezde imale na početku karijere GI Narod odlučuje traži ponovno prebrojavanje glasova referenduma o izbornom sustavu Inicijativa Narod odlučuje zbog slučaja Rimac traži ponovno prebrojavanje potpisa na referendumu

Prema pisanju 24sata, SDP-ov amandman nije promijenjen te je dogovoreno da će SDp-ovi zastupnici glasovati po vlastitoj savjesti.

'Niti sam sudjelovao u izradi zakona, niti mu je cilj Čačićeva eliminacija'

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja i jedna od čelnica HNS-a Anka Mrak Taritaš izjavila je u petak da predložene izmjene izbornog zakona nisu usmjerene protiv Radimira Čačića nego su dio šireg demokratskog napora usmjerenog k dostizanju viših demokratskih standarda.

Upitana je li saborska inicijativa SDP-a i HNS-a prema kojoj osobe koje su pravomoćno osuđene na zatvor duži od šest mjeseci ne bi mogle biti birane u parlament izravan napad na njezina bivšeg stranačkog kolegu Radimira Čačića, Mrak Taritaš je striktno otklonila takvu mogućnost.

"Ne, o tome uopće ne može biti riječ", rekla je uoči foruma o zelenoj gradnji.

SDP-ov i HNS-ov prijedlog "nikako nije došao preko noći" te je o toj temi vođena šira rasprava u kojoj nisu sudjelovale samo političke stranke, nego i nevladine udruge i pri čemu se raspravljalo i o tome kako bi bilo dobro prijedlog o ograničavanju kandidature pravomoćno osuđenih osoba ugraditi u izborni zakon, kaže ministrica i članica Predsjedništva HNS-a.

Taj je amandman rezultat promišljanja prema kojim se demokracija ipak želi "staviti na malo višu razinu" i sigurno nije bila riječ o jednom čovjeku, kaže ona.

Interesantnim drži to što se, kako je rekla, "gospodin Čačić u tome prepoznao" te ustvrdila da se ne radi se tome da se njega politički eliminira. (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook