Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klubovi zastupnika SDP-a i HSU-a uputili su u srijedu u saborsku proceduru prijedlog zakona kojim bi se vlasništvo nad domovima umirovljenika s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) prenijelo na jedinice lokalne i regionalne samouprave.


Prijedlog su na konferenciji za novinare u Saboru predstavili Mirando Mrsić (SDP) i Silvano Hrelja (HSU), upozorivši kako HZMO ne može raspolagati sa 29 nekretnina na kojima su domovi umirovljenika, ali je ih je kao vlasnik dužan održavati, iako za to nema novca. S druge strane, kada ustanova koja upravlja domom želi, primjerice, obnoviti fasadu, ne može to učiniti bez privole vlasnika.

Vezani članci Gari Cappelli - 2 HDZ-ov Gari Cappelli napada utvrdu Zlatka Komadine: Aktualni SDP-ov župan nikada nije morao u drugi krug Katarina Peović u Saboru Peović strahuje zbog razlaza ljevice: ''Nadam se da je to privremena faza, ovo nije dobro"

Dva oporbena kluba zato predlažu da se te nekretnine prenesu na osnivače domova, gradove i županije, čime će se, uvjereni su, stvoriti pretpostavke za bolje upravljanje domovima, unaprijeđenje usluga i bolji životni standard za umirovljenike.

Naglašavaju kako će novi vlasnici umirovljeničkih domova morati zadržati njihovu postojeću namjenu, a samim prijenosom vlasništva omogućit će im se apliciranje za 200 milijuna kuna koji su za tu namjenu osigurani kroz fondove EU.

Mrsić je naglasio kako predloženim zakonom klubovi žele pokazati da nisu tu samo kako bi kritizirali vladu, nego žele biti konstruktivna oporba.

"Vlada ne funkcionira i na nju ne možemo računati", kazao je Mrsić, optuživši Vladu za poteze na štetu umirovljenika i radnika.

Još jednom je osudio najavu produljenja radnog vijeka na 67 godina od 2028. i pooštrenje penalizacije za prijevremeno umirovljenje. Tvrdi da će takva reforma umirovljenicima "ukrasti" tri do pet godina mirovine, odnosno između 220 i 330 kuna mjesečno.

"To je zločin prema hrvatskim građanima", uvjeren je Mrsić. "Danas čitam u novinama da se HDZ protivi takvim rješenjima i drago mi je da su uvidjeli da je riječ o problematičnom rješenju", rekao je.

Hrelja je, pak, ustvrdio kako Europska komisija od Hrvatske nije tražila ranije produljenje radnog vijeka, a podsjetio je kako se i od ranijih vlada tražilo tek smanjivanje broja mirovina po posebnim propisima. "Oreškovićeva administracija najgora je u slijedu", zaključio je Hrelja.

Na zamolbu novinara komentirao je i izjavu ministrice rada i mirovinskog sustava Nade Šikić kako "nećemo u ranije u mirovinu mi nego naša djeca".

"Neodgovorno je izjaviti da nas nije briga kako će biti našoj djeci. Takva je izjava ispod razine pristojnosti, obveza nas političara je da razmišljamo i o budućnosti", kazao je Hrelja.

I Mrsić je kazao kako se promjene u mirovinskom sustavu tiču svih građana te upozorio kako je teško očekivati da će radnici u radno intenzivnim granama moći raditi do 67. bez kvalitetno uspostavljenog sustava profesionalne rehabilitacije i prekvalifikacije. (Hina)