Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici oporbenih stranaka održali su u četvrtak u Saboru niz sastanaka na kojima se razgovaralo o raspodjeli funkcija u okviru opozicijske kvote, HNS i SDP su dogovorili da će svaka stranka dobiti po jedno mjesto potpredsjednika Sabora.


No raspodjela mjesta u odborima mogla bi se pokazati problemom jer koalicija Jedina opcija inzistira na mjestu predsjednika Odbora za zaštitu okoliša, na koju računaju i u SDP-u.

"Kako smo jučer najavili, traju razgovori što se tiče podjela mjesta u opozicijskoj kvoti. Danas smo razgovarali s kolegama, sutra ćemo te razgovore nastaviti i završiti sav posao do utorka kako smo to najavili", rekao je novinarima glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, nakon sastanka s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom.

Detalje dogovora s HNS-om Dragovan nije želio otkriti, a kazao je kako će se više znati nakon sutrašnje sjednice Kluba SDP-a.

"Sutra ćemo se dogovoriti i definirati sve stvari i o tome vas obavijestiti. Mogu reći da su razgovori dobri, konstruktivni i naša odgovornost kao odgovorne opozicije je da ovaj posao privedemo kraju, kako bi parlament što prije profunkcionirao", kazao je Dragovan i dodao kako je u ovom trenutku važnije u kom će smjeru ići Hrvatska, nego tko će sjediti na kojoj funkciji u parlamentu.

Potvrdio je kako se sastao i s predstavnicima HSS-a te kako je i s njima postignut dogovor, no u čemu se taj dogovor sastoji nije želio otkriti ni Dragovan ni predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kazao je, međutim, kako je sa SDP-om dogovoreno da će omjeri u oporbenoj kvoti ostati isti kao u dosadašnjem sazivu, kada je HNS imao dva mjesta predsjednika odbora i jedno potpredsjednika Sabora.

Ponovio je i kako je Anka Mrak Taritaš logičan odabir za predsjednicu Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, a tko će voditi Odbor za mlade, obitelj i sport odlučit će, kaže, Klub zastupnika HNS-a, koji se sastaje poslijepodne.

"Mislim da je vrlo bitno stranci koja predstavlja liberalnu demokraciju i brani liberalne temelje slobode pojedinca da vodi odbor za obitelj, mlade i sport", kazao je.

U SDP-ovim kuloarima poslijepodne se moglo čuti kako će odbore u kvoti te stranke voditi uglavnom isti ljudi, ali i kako na čelno mjesto u Odboru za zaštitu okoliša, uz sadašnjeg predsjednika Gorana Marasa, pretendira i bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Situaciju oko tog odbora komplicira, međutim, zahtjev koji su na sastanku s Dragovanom iznijeli predstavnici koalicije Jedina opcija, koji ultimativno traže čelno mjesto upravo u tom odboru i najmanje tri potpredsjednička mjesta.

"Sastanak je danas vođen u klubu SDP-a u ime sedam saborskih zastupnika koje je iznjedrila koalicija Jedina opcija. Na tom sastanku odaslane su neke ključne poruke, a to su, kao prvo, da se više saborske fotelje neće raspoređivati iza zatvorenih vrata, ispod stola i političkim odlukama, nego isključivo na temelju egzaktnih matematičkih brojki, u postotku koliko zastupnika netko čini u oporbenoj kvoti, toliko ima pravo i na odbore", rekao je novinarima glasnogovornik koalicije Jedina opcija Tihomir Lukanić.

Ustvrdio je kako su se predstavnici SDP-a na sastanku postavili kao da imaju 80, a ne 50 posto zastupnika oporbe.

"Oni su se postavili na način da s 50 posto u oporbenoj kvoti traže 80 posto predsjedničkih mjesta, što je neprihvatljivo. Nećemo dozvoliti da se ovo dijeli na politički, nego isključivo na pravedan, matematički način", rekao je Lukanić i poručio kako Jedina opcija neće odustati od zahtjeva za predsjedničkim mjestom u Odboru za okoliš.

Koliko će zastupnika brojati klub Živog zida i što će biti sa zastupnicima iz ostalih opcija koje čine koaliciju Jedina opcija Lukanić nije mogao odgovoriti.

"Klubovi će biti definirani sutra na konstituirajućoj sjednici, tada ćete saznati sve pojedinosti vezano uz naše klubove", kazao je Lukanić i dodao kako koalicija za sada ima četiri zastupnika iz Živog zida, jednog iz udruge Franak te dvojicu zastupnika iz stranke Promijenimo Hrvatsku.

U ime te koalicije sa SDP-om su pregovarali Ivan Vilibor Sinčić, Vladimira Palfi i Ivan Pernar, a Sinčić i Palfi su u Sabor doveli i svog četveromjesečnog sina Ksavera. (Hina)