Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oni su protiv

Inicijativa 'U ime obitelji' uspjela u nemogućem - ujedinila SDP i HDZ!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vidjeti na jednom mjestu predstavnika HDZ-a i SDP-a koji se slažu i to o više stvari - u svakom je slučaju rijetkost. SDP i HDZ zajedno se protive inicijativi 'U ime obitelji'.

Naizgled nemoguća misija uspjela je inicijativi 'U ime obitelji' - HDZ i SDP složni su u protivljenju referendumu. Ideju inicijative smatraju parcijalnom. 'Reći da je ovo parcijalno rješenje je kao reći da u svijetu ima puno gladnih. Potrebno je cjelovito rješenje pa zato nećemo koristiti rješenje koje danas odmah neke od njih može nahraniti', kaže na to Željka Markić.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin, predsjednik SDP-a - 1 Parlamentarni izbori 2024 Koalicija ljevice optužena za plagijat. Nekima je smiješno, drugima baš i ne: ''Sve to može u konačnici smanjiti vjerodostojnost'' Izjave za medije zastupnika HDZ-a - 1 reakcija vladajućih HDZ o lijevoj koaliciji: "SDP i patuljci oko Peđe Grbina doživjet će politički debakl"

'U ime obitelji' želi da građani mijenjaju Ustav i određuju izborna pravila. SDP i HDZ misle kako Ustav ne treba mijenjati već izborno zakonodavstvo.

Glas za zastupnika, a ne za stranku ni SDP-u ni HDZ-u nije strana ideja, ali pod drugačijim pravilima od ovih koje nudi inicijativa. 'Ako uvedemo ovakvo glasovanje nema šanse da se na listi pojavi itko za koga će itko od nas smatrati da može postati bilo kakav disident. Tek ovaj sustav će dovesti do toga da svaka politička stranka svakoga tri puta provjeri prije nego ga stavi na listu', smatra predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin.

'U ime obitelji' opet u akciji - Žele novi referendum!

'U ime obitelji' smatra da se treba smanjiti izborni prag. HDZ i SDP protive se. 'Snižavanje praga koliko god ne odgovara većim strankama, ne garantira da će time sastav parlamenta biti bolji', kaže Davorin Mlakar, potpredsjednik Odbora za pravosuđe.

Stranke u odnosu na inicijativu dobrim ne smatraju ni ideju zabrane predizbornih koalicija. 'Dovest će do toga da ćemo nakon izbora slagati koalicije koje nitko nije htio, stvorit ćemo koaliciju apsolutne ljevice ili desnice', smatra Grbin.

'Ako i zabranite predizborne koalicije one se neće kao takve pojavljivati na izborima, ali što će se sve ispod žita dogovarati je samo moguće zamisliti', dodaje Mlakar.

Ukoliko se do kraja godine SDP i HDZ dogovore i zajedno izmjene izborno zakonodavstvo u Saboru, referendum koji najavljuje inicijativa u Ime obitelji mogao bi postati nepotreban.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene