Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vidjeti na jednom mjestu predstavnika HDZ-a i SDP-a koji se slažu i to o više stvari - u svakom je slučaju rijetkost. SDP i HDZ zajedno se protive inicijativi 'U ime obitelji'.


Naizgled nemoguća misija uspjela je inicijativi 'U ime obitelji' - HDZ i SDP složni su u protivljenju referendumu. Ideju inicijative smatraju parcijalnom. 'Reći da je ovo parcijalno rješenje je kao reći da u svijetu ima puno gladnih. Potrebno je cjelovito rješenje pa zato nećemo koristiti rješenje koje danas odmah neke od njih može nahraniti', kaže na to Željka Markić.

Vezani članci Dragan Kovačević Dragan Kovačević: ''Magistar Plenković je rekao doktoru Ćoriću da se ide s Memorandumom. Time je zatvorena rafinerija u Sisku'' Slika nije dostupna PARLAMENTARNI IZBORI 2015 U ime obitelji podupire Mostove uvjete za promjenom izbornog sustava

'U ime obitelji' želi da građani mijenjaju Ustav i određuju izborna pravila. SDP i HDZ misle kako Ustav ne treba mijenjati već izborno zakonodavstvo.

Glas za zastupnika, a ne za stranku ni SDP-u ni HDZ-u nije strana ideja, ali pod drugačijim pravilima od ovih koje nudi inicijativa. 'Ako uvedemo ovakvo glasovanje nema šanse da se na listi pojavi itko za koga će itko od nas smatrati da može postati bilo kakav disident. Tek ovaj sustav će dovesti do toga da svaka politička stranka svakoga tri puta provjeri prije nego ga stavi na listu', smatra predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin.

'U ime obitelji' opet u akciji - Žele novi referendum!

'U ime obitelji' smatra da se treba smanjiti izborni prag. HDZ i SDP protive se. 'Snižavanje praga koliko god ne odgovara većim strankama, ne garantira da će time sastav parlamenta biti bolji', kaže Davorin Mlakar, potpredsjednik Odbora za pravosuđe.

Stranke u odnosu na inicijativu dobrim ne smatraju ni ideju zabrane predizbornih koalicija. 'Dovest će do toga da ćemo nakon izbora slagati koalicije koje nitko nije htio, stvorit ćemo koaliciju apsolutne ljevice ili desnice', smatra Grbin.

'Ako i zabranite predizborne koalicije one se neće kao takve pojavljivati na izborima, ali što će se sve ispod žita dogovarati je samo moguće zamisliti', dodaje Mlakar.

Ukoliko se do kraja godine SDP i HDZ dogovore i zajedno izmjene izborno zakonodavstvo u Saboru, referendum koji najavljuje inicijativa u Ime obitelji mogao bi postati nepotreban.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju