Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički ping-pong

SDP i HDZ prebacuju odgovornost oko HEP-ovih stanova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam godina njena politička opcija vlada zemljom, a premijerka Kosor je javnosti tek sad objavila novu navodnu aferu iz vremena SDP-ove koalicijske vlade. Optužila ih je za malverzacije HEP-ovim nekretninama.

SDP odgovara kako je sve izmišljeno. A sporni dokumenti pod povećalom su USKOK-a, Državne revizije i Porezne uprave. Paralelno s SDP-ovom inicijativom o izglasavanju nepovjerenja, premijerka je iz stranačke središnjice u javnost iznijela podatke koji se zapravo tiču Vlade i nadzora nad državnim tvrtkama. SDP je optužila za navodne malverzacije HEP-ovim nekretninama još iz vremena Račanove koalicijske Vlade.

Pročitajte i ovo Ilustracija - Beč - 2 Društvena održivost Duh Crvenog Beča: Socijalno stanovanje nije samo za siromašne Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke

'Postoje indicije da su se u razdoblju od 2000. do kraj 2003. značajan dio tih nekretnina nabavljao i otuđivao prema netržišnim uvjetima', izjavila je premijerka Kosor u ponedjeljak.

>> Od 300 HEP-ovih stanova samo 134 u knjigama

Zašto je trebalo sedam godina da se napravi revizija nekretnina u vlasništvu HEP-a premijerka nije objasnila. U SDP-u joj nisu ostali dužni. 'Svi u Hrvatskoj znaju kakav je odnos gospođe Kosor prema stanovima, dođi i useli, sramotno je to što sada radi gospođa Kosor, a sramotno je i ono što je ona prije napravila, odnosno način na koji je uselila u stan', kaže glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

Nalaz interne revizije HEP-a o spornim stanovima i garažama proslijeđen je Državnoj reviziji, Poreznoj upravi i USKOK-u. Iz tih institucijama - šturi odgovori. Iz Državnog ureda za reviziju priopćenjem su rekli kako se provjera tih podataka obavlja u suradnji s USKOK-om i Poreznom upravom i za sada ne možemo dati nikakve podatke. Iz USKOK-a kažu kako će o svojoj odluci pravovremeno obavijestiti javnost, a Ministarstvo financija kaže kako se po zahtjevu drugih nadležnih tijela Porezna uprava je uključena u istražne radnje koje su u tijeku.

Ivo Čović, koji je u vrijeme Vlade Ivice Račana bio prvi čovjek HEP-a, nije se želio očitovati o navodnim malverzacijama sa stanovima. Iako je prvo pristao dati izjavu, nakon kratkog vremena se predomislio jer, kaže, njega nitko nije prozvao. SDP, pak proziva sadašnjeg predsjednika Uprave Lea Begovića. 'Ljudi koje je postavila gospođa Kosor izmišljaju, podmeću i vjerojatno bježe od vlastite odgovornosti što je slučaj sadašnjeg predsjednika Uprave Lea Begovića koji je da podsjetimo hrvatsku javnost bio predsjednik Nadzornog odbora sve ove godine kada su se navodne afere u HEP-u događale', objašnjava Dragovan.

Ni Leo Begović, baš kao ni Čović, nije želio stati pred našu kameru i pojasniti navodne malverzacije s nekretninama u HEP-u. A zanimljivo, u njegovom životopisu na službenim stranicama HEP-a nema podatka da je ikada bio predsjednik Nadzornog odbora HEP-a, iako je tu dužnost obavljao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene