Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz SDP su poručili da su na samom početku pregovora predložili da se pregovara pred očima javnosti.


SDP ne namjerava dopustiti udruzi Transparency International Hrvatska (TIH) da promatra pregovore njihove koalicije Hrvatska raste s Mostom, osim ako se sastanci u potpunosti otvore za javnost.

Vezani članci Zvonimir Troskot - 2 Ako dođu na vlast, Mostovci će u Zagrebu ukinuti službene automobile političarima: ''Ostvarit ćemo značajne uštede'' Oporba napušta zgradu Sabora Odbijene oporbene inicijative o radu Stožera tijekom krize, osnivanju istražnog povjerenstva...

Hini je u toj stranci u ponedjeljak rečeno kako je SDP na samom početku pregovora predložio da se pregovara pred očima javnosti te kako odbija zahtjev TIH-a sve dok novinari ne budu nazočili pregovorima.

Zahtjev TIH-a odbio je i HDZ, čiji je Goran Marić nakon pregovora s Mostom o financijskom i monetarnom sustavu kazao kako bi, ako bi se TIH-ove promatrače pustilo na pregovore, isto zatražile i druge udruge. "Kad osvoje mandat na izborima, onda ćemo pregovarati s njima", poručio je Marić.

Lovrinović objasnio kako će i kada MOST donijeti odluku kome su bliži

Predsjednica TIH-a Davorka Budimir potvrdila je u ponedjeljak novinarima da je TIH dobio dopuštenje Mosta da promatra njihove pregovore s dvjema velikim koalicijama, no nije objasnila što će udruga zapravo učiniti s informacijama sa sastanaka kojima će nazočiti.

Budimir je izvijestila da je TIH još prije tjedan dana, kada je postalo jasno da pregovori neće biti otvoreni za javnost, Mostu i koalicijama okupljenima oko HDZ-a i SDP-a uputio zahtjev da na sastancima o formiranju nove vlade nazoče i njihovi pregovarači.

"Smatramo osobito važnim da taj postupak ne bude obavijen velom tajne", kazala je Budimir, a na pitanje kako TIH namjerava obavještavati javnost o pregovorima, odnosno hoće li objavljivatti zapisnike s pregovora, odgovorila je kako bi se TIH ponašao kao promatrač.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook