Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Institut jamčevine izgubio je smisao nakon prošlogodišnje odluke Ustavnog suda koja je Milanu Bandiću vratila slobodu i 15 milijuna kuna jamčevine. Stav je to SDP-a koji će u ponedjeljak u saborsku proceduru uputiti izmjene zakona.


Ono što je započeo kao bivši ministar pravosuđa, sada želi dovršiti - izmijeniti institut jamčevine. 'Vidimo čitav niz kaznenih postupaka koji se vode, određuju se ta jamstva koja su besmislena postala, stvarno besmislena', rekao je Orsat Miljenić, saborski zastupnik SDP-a.

Vezani članci Zastave Je li Tomašević smanjio broj zastava po Zagrebu: Novi gaf u metropoli, koliko to sve plaćamo? Opet krive zastave u Zagrebu? Opet problemi sa zastavama u metropoli? Vijorenje koje Zagrepčani plaćaju gotovo osam milijuna kuna

Jamstvo je blaža mjera. Određuje se i kao zaštita od utjecaja na svjedoke, ponavljanja djela ili opasnosti od bijega. 'Prema ovoj izmjeni zakona koju predlažemo jamstvo ostaje samo za slučaj bijega!', kazao je Miljević.

Za ovaj stav, još kao ministar, imao je i povod. Odluku Ustavnog suda u slučaju Milan Bandić. Donijela mu je slobodu i vratila rekordnih 15 milijuna kuna jamčevine. Sumnje da je utjecao na svjedokinju i ometao istragu - Ustavnom sudu nisu bile dovoljne za oduzimanje novca i slobode.

'Ovdje je nesretno Ustavni sud potpuno pogrešno donio odluku, ali je obvezujuća i dok je ona obvezujuća moramo ići izmjenom zakona', smatra Miljenić.

Sporne su mu i milijunske jamčevine koje šalju poruku da onaj tko ima novca može na slobodu. S tim se ne slaže odvjetnik Mate Matić. Kaže - takvi potezi su politički i nema im mjesta u pravosuđu.

'Mi o sitnim jamčevinama i ne pričamo. Dakle, stotine i stotine jamčevina je prošlo s iznosima, 10, 20, 30 tisuća kuna, a mi o njima ne pričamo. Oni nisu interesantni javnosti nego pričamo o institutima jamčevine samo u predmetima koji su afere', rekao je odvjetnik Mate Matić.

Novi ministar pravosuđa najavio je izmjene Zakona o kaznenom postupku. Ima li namjeru mijenjati i institut jamčevine - još ne otkriva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju