Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Schengenski prostor stigao do hrvatskih granica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Schengenski prostor bez unutarnjih granica proširen je noćas točno u ponoć na devet novih zemalja članica Europske unije.

Građani Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije mogu od danas ulaziti u schengenski prostor bez putovnica. 

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

'Ljudi od danas mogu bez problema putovati kroz 24 zemlje schengenskog prostora bez unutarnjih granica, od Portugala do Poljske i od Grčke do Finske', rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

>> Slovenska policija: Bez gužvi na granici za božićno-novogodišnje praznike

>> U Europsku Uniju s ključem u ruci

'Zajedno smo ukinuli granične kontrole koje su bile zapreke miru, slobodi i jedinstvu u Europi, stvorivši istodobno uvjete za veću sigurnost', dodao je.

Potpredsjednik Europske komisije Franco Frattini, povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost, ocijenio je da je uspostava prostora bez unutarnjih granica koji obuhvaća 24 zemlje 'jedinstveno i povijesno postignuće'.

'Širenje Schengena pokazuje odlučnost EU-a da olakša putovanja unutar i u Uniji, jačajući istodobno sigurnost naših vanjskih granica a time i sigurnost svih europskih građana', rekao je Frattini, kako je priopćila Europska komisija.

Schengenski prostor do sada je činilo 13 zemalja članica EU-a te Norveška i Island.

Britanija i Irska jedine su od starih 15 zemalja članica koje nisu dio Schengena.

Izvan Schengena još ostaje Cipar, koji je tražio godinu dana odgode te Bugarska i Rumunjska, koje su u EU ušle 1. siječnja ove godine.

Novim proširenjem, schegenski prostor došao je na samu hrvatsku granicu. Hrvatski građani će, kao i do sada, moći ulaziti u Sloveniju, Mađarsku i Italiju s osobnim iskaznicama. Dogovor o tome postignut je na sastanku ministara unutarnjih poslova 18. rujna ove godine.

Hrvatska sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom ima bilateralne sporazume o prelasku granice samo s osobnom iskaznicom. Budući da prema schengenskim pravilima građani trećih zemalja moraju imati putovnice kako bi se u njih udario žig o prelasku granice, za hrvatske građane postignut je politički kompromis tako da će oni prilikom ulaska u Schengen s osobnom iskaznicom dobiti jednokratni obrazac na koji će se udariti žig o prelasku granice.

Hrvatski građani će s osobnom iskaznicom moći legalno ulaziti samo u Sloveniju, Mađarsku i Italiju. Ako se primjerice, prilikom rutinske kontrole zateknu na teritoriju neke druge zemlje članice Schengena bez putovnice, njihov će se boravak smatrati ilegalnim.

Režim o kretanju unutar Schengena bez graničnih kontrola može se privremeno suspendirati u slučajevima kada postoje pojačani sigurnosni rizici, poput sportskih događaja.

Nove zemlje članice EU-a moraju početi provoditi schengenska pravila s danom ulaska, ali dijelom toga prostora mogu postati tek kada ispune uvjete o sigurnosti granica.

Nove članice su kao uvjet za ulazak u taj prostor morale pojačati svoje vanjske granice, koje postaju vanjske granice cijeloga schengenskog prostora te se spojiti na Schengenski informacijski sustav), zajedničku bazu podataka o osobama kojima je zabranjen ulazak ili primjerice o ukradenim automobilima.

Granične kontrole ukinute su 21. prosinca samo na kopnenim graničnim prijelazima, a u zračnim lukama zbog tehničkih razloga to je odgođeno za kraj ožujka 2008.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene