Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako stati na kraj praznim ulicama i trgovinama izvan sezone problem je s kojim se bori većina dalmatinskih gradova.


U Zadru su ipak pronašli rješenje za zimsko razdoblje. Pokrenut je projekt udruživanja obrtnika, koji je dao i prve rezultate. Prosinačke temperature Zadranima ne smetaju. S nižim cijenama, porasla je i potražnja omiljenog napitka. 'Kava je 4 kune, veliki macchiato držimo 6 kuna, sve je toplo, na akciji!', kaže Ive Fatović, ugostitelj.

Vezani članci Crni kombi / Ilustracija Detalji pokušaja otmice dječaka: Vraćao se s kupanja kada su ga pokušali namamiti u kombi, počinitelji otprije poznati policiji Kombi / Ilustracija Mamili dijete u kombi pa trčali za njim: Ono se spasilo bijegom u kafić, policija još traži dvojicu muškaraca

Osim ugostitelja, zadovoljni su i potrošači. Projekt 'Đir po gradu' po prvi put je ujedinio zadarske obrtnike. 'Ovo je samo jedan korak u načinu oživljavanja i vraćanja i ljudi u stari dio grada i prometa nama koji živimo od prometa', kaže Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika Zadar. Već u prvim danima rezultat je vidljiv. Puna Kalelarga dobar je znak za vlasnike obrta.

'Ima ih negdje 176. Što se tiče potrošnje u samim trgovinama, evo čujem jutros da su neki došli i do 50 posto na nove kolekcije', pojašnjava Danijela Rimanić, koordinatorica projekta. Uz niže cijene, svoje kupce mame i posebnim poklonima. Zadrani su novim ozračjem u staroj jezgri izuzetno zadovoljni. 'Dobro je, nek se, nek grad oživi, ali cijene da tako ostanu i dalje!', kaže jedna Zadranka.

Nakon kave i shoppinga, uživati mogu i ljubitelji kulture. Popusta ima čak i u muzejima. 'Da biste sve to obišli, sve te naše odjele, trebalo bi vam otprilike 100 kuna, a mi smo sada stavili jedan paket 50 kuna', naglašava Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar. Zainteresiranih za projekt oživljavanja zadarske jezgre zasad ne manjka. Obrtnici se nadaju da će tako ostati i nakon blagdanske groznice.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju