Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspliće se vojna afera

Predsjedničin savjetnik za nacionalnu sigurnost o aferi sa švercom oružja: ''Propusta je bilo. Zakazao je cijeli sustav prevencije''

Raspliće se velika vojna afera sa švercom oružja u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku i Zadru, koju je otkrio Dnevnik Nove TV. Cijeli vojni sustav je na nogama, osnivaju se čak dva povjerenstva, a odgovorni u sustavu, koji najavljuju sankcije, brane se jer o skandalu nisu izvijestili javnost. Istraga se u međuvremenu proširila na šest osoba. Savjetnik predsjednike Kolinde Grabar-Kitarović kazao je da propusta u osiguranju očito – ima.

Nakon afere municija koja je digla cijeli vojni sustav na noge, osnivaju se čak dva povjerenstva. Zbog trojice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su helikopterom prevozili švercera oružja, kojeg su prerušenog u vojnog pilota uveli u vojnu bazu u Zemuniku, dobro će se pročešljati sustav. Pročešljat će se informacije da se streljivo koje se nabavljalo itekako koristilo na streljani čiji su članovi bili i vojni piloti koij su pod istragom, ali i mongi drugi u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku.

Pročitajte i ovo Rafalei u Hrvatskoj povijesni prelet VIDEO Snimka iz kokpita: Pogledajte kako su piloti iz Rafalea pozdravili hrvatske građane! Rafalei stigli u Hrvatsku Iz minute u minutu Rafalei sletjeli u Hrvatsku! "Pour vaincre, il nous faut de l'audace, encore de l'audace, toujours de l'audace!"

Zrinko Petener, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost kaže da je o aferi municija, u čijem su središtu trojica pilota jer su helikopterom prevozili švercera oružjem, obaviješten prije dva dana. Oddmah je, kaže, obavijestio i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

''Procesuiranje kaznenog djela sad je na DORH-u, a Hrvatska vojska poduzet će stegovne mjere. Propusta je bilo. Vjerujem da je cijeli neki sustav prevencije zakazao. Inzistirat ćemo da se brzo utvrde okolnosti i otklone propusti te da se sankcioniraju svi koje se treba sankcionirati'', kaže Petener.

Ističe da je zabrinjavajuća činjenica da netko može nesmetano ući u vojnu bazu. ''Očito je bilo ozbiljnih propusta u osiguranju, vođenju i zapovijedanju. To se mora hitno otkloniti''. Kaže da saveznici sigurno neće blagonaklono gledati na ovaj slučaj i ističe da postupci pojedinaca sigurno neće ukaljati sve što je Hrvatska vojska do sad postigla.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene