Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Ivo Sanader kritizirao je danas predsjednika SDP-a Zorana Milanovića zbog "tendecioznosti i neinformiranosti" u pitanjima vezanima za hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom.


Upitan da prokomentira Milanovićevu izjavu da je vlada tajila upozorenja iz EU-a vezana za poglavlje pravosuđe i temeljna prava, u kojima je Hrvatska dobila mjerila za otvaranje, Sanader je rekao da je tu "prije svega riječ pomalo o neznanju ili neinformiranosti, što bi onda, ako se nastavi s neznanjem i tendencioznim prikazivanjem u javnosti, moralo dovesti do propitkivanja postoji li još Savez za Europu".

Vezani članci Plenković i Milanović sukobili se oko vrhovnog suda - 3 Kaos oko odabira kandidata za predsjednika Vrhovnog suda ne jenjava: ''Idealno bi bilo da Ustavni sud o ovome donese svoj pravorijek'' Zoran Milanović Milanović ne odustaje: Predložit će Saboru svojeg kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

Na to je Milanović rekao kako "nitko nije rekao da su pregovori
blokirani, nego da su praktički odgođeni, što je istina i ne znamo kad će biti otvoreni u poglavlju 23".

"Gospodin Sanader opet ignorira istinu. Trebao bi imati malo više povjerenja prema javnosti i građanima, a malo manje nesigurnosti i optužaba", navodi, uz ostalo, u izjavi predsjednik SDP-a Zoran Milanović, objavljenoj na web stranici SDP-a.

Predsjednik SDP-a ponovno je ustvrdio kako je Savez za Europu inicirao SDP i kako je na njemu najviše i najaktivnije djelovao. Kako je, među ostalim, objavljeno, Milanović je ocijenio kako je Sanaderova izjava "dana u prijetećem tonu, ponavljajući kako hrvatska administracija nije na dovoljno visokoj razini" i da "sve dok bude tako, ne ćemo moći započeti pregovore u određenim poglavljima". 

"Ne možemo reći da je poglavlje blokirano, nego smo dobili mjerilo kao i u čitavom nizu drugih poglavlja. Mjerila se moraju ispuniti, ali to nije blokada. Nećemo dopustiti nikakva tendeciozna i neistinita obrazloženja", rekao je Sanader.

Savez za Europu uspostavljen je za mandata prijašnje Sanaderove vlade s oporbenim strankama, a Milanović je na Sanaderove komentare rekao kako SDP u Savezu za Europu neće biti samo ako ih "HDZ iz njega izbaci."

Ovime je postalo jasno kako Ivo Sanader sa Zoranom Milanovićem više ne može surađivati ni oko europskih pitanja. Iz Bruxellesa je poslao jasnu poruku kako savez za Europu stoji na klimavim nogama. 

Više u video prilogu.