Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SATELITSKA SNIMKA

KAOS - Sjeverozapad Hrvatske i Istru kida nevrijeme!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste se jutros probudili i pomislili da je u dijelovima Zagreba potop, gotovo da ste i bili u pravu.

Ako ste snimili jutrošnje nevrijeme, pošaljite nam vaše snimke i fotografije na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta Poplava u Rijeci - 1 Nevrijeme u Hrvatskoj Dramatični prizori diljem obale: Situacija se smiruje, ali posljedice su uznemirujuće

Zagreb je jutros probudilo grmljavinsko nevrijeme s kišom, koja je mjestimice i u pojedinim dijelovima grada bila pomiješana s tučom te padala toliko gusto da su automobili i autobusi praktički morali stati uz cestu.

Satelitske slike iznad Europe prikazuju vremenski poremećaj iznad sjeverozapadne Hrvatske s brojnim indikatorima grmljavine.

Zbog nevremena zagrebački vatrogasci na 40-tak intervencija

Zagrebački vatrogasci su zbog nevremena koje je jutros zahvatilo Zagreb, odradili više od 40 intervencija, uglavnom su ispumpavali vodu iz objekata ili s prometnica, uklanjali stabla ili pomagali kod prometnih nesreća.

Od 7 sati na terenu su pripadnici zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe i 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) s područja grada, koji ispumpavaju vodu u novozagrebačkom naselju Botinec, u naselju Trnje te na području Sesveta u Sesvetskom Kraljevcu.

DHMZ za danas prognozira u većini zemlje oborine s grmljavinom, no temperatura neće drastično pasti i kretat će se između 17 i 22 stupnja u unutrašnjosti zemlje te između 20 i 25 stupnjeva na Jadranu. Intervencije su u tijeku, a na čekanju je više od 30 ispumpavanja, izvijestili su iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Iz Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) su javili da je u tijeku normalizacija tramvajskog prometa prema Dupcu, i da tramvajske linije 4 i 11 koje su vozile skraćene do Dubrave, zbog oštećenja kontaktne mreže u Dupcu, od 9,47 sati prometuju redovito.

Također oko 8:15 sati ponovno je uspostavljen redoviti promet na tramvajskim linijama 12, 13, 14 i 17, koje su prometovale preusmjereno zbog kvara tramvaja na raskrižju Savske ceste i Vodnikove.

ZET prometuje s kašnjenjima

Od ranih jutarnjih sati, zbog olujnog nevremena te kasnije obilnije kiše, promet je takao znatno sporije pa su i do pola sata od planiranog rasporeda odstupale i tramvajske i autobusne linije.

Iako se i sada vozi usporeno - kašnjenja su manja.

Interventne ekipe ZET-a tijekom cijeloga su prijepodneva na terenu i u najkraćem roku popravljaju kvarove koji su ponajviše nastajali zbog udara gromova, jakoga vjetra te ponegdje velike količine vode.

Putnike molimo za razumijevanje i u nastavku dana te preporučujemo ranije kretanje prema željenom odredištu. 

 

Jaka tuča veličine lješnjaka zahvatila je jutros oko 6,40 najprije područje Netretića a vrlo brzo stigla i do Karlovca. U kratkom vremenu palo je 38 litara kiše koja je potopila kraj, piše Radio Mrežnica.

Nevrijeme uz obilnu kišu na Bujštini, na području Rijeke i Gorskog kotara

U Delnicama je u zadnja 24 sata palo 159 litara kiše po metru četvornom. U donjem dijelu grada su u jednom trenutku fekalije izbile na ulicu. U Lokvama voda prijeti kućama.

U Rijeci je palo 59 litara kiše po metru četvornom.

Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom pogodilo je noćas sjeverozapadnu Istru, poglavito Bujštinu i područje Umaga, a vrlo jaka kiša jutros je padala i na širem području Rijeke i Gorskog kotara, prouzročivši probleme u prometu i plavljenje objekata.

Prema podacima regionalnog meteorološkog portala Istramet, meteorološka postaja zabilježila je u posljednja 24 sata na Bujštini čak 157 milimetara (mm) kišnih padalina po metru četvornom.

I ostale meteorološke postaje u okolici zabilježile su vrlo obilnu kišu. U umaškoj marini tako je palo 84 mm, a u Bujama 66 mm.

Obilna kiša pala je i na sjeveru Istre (Vrh 46 mm), ali i lokalno na Kvarneru (Hreljin 64 mm).

Prema podacima umaške vatrogasne postrojbe zbog obilnih kiša na području Umaga i Buja tijekom noći i jutra evidentirano je više intervencija vatrogasaca u ispumpavanju podruma i garaža. Noćas između 2 i 4 sata umaški vatrogasci zaprimili su 15 dojava o poplavama podruma dok su na užem području Umaga vatrogasci intervenirali u 11 slučajeva.

Materijalnu štetu tek treba procijeniti. Do kraja dana u Istri se očekuje nastavak nestabilnog vremena uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu.

Iznimno jaka kiša pala je jutros i na širem području Rijeke i Gorskog kotara, te uzrokovala poplave i probleme u prometu.

Uz grmljavinsko nevrijeme palo je čak 159 litara po četvornom metru u Delnicama, u Crnom Lugu 75, a u Rijeci je palo 59 litara.

Zbog vode na kolniku je zatvoren ulaz i izlaz s autoceste Rijeka-Zagreb kod Ravne Gore, a poplavljen je podvožnjak kod autoceste kod naselja Lučice blizu Delnica.

Poplavljene su brojne kuće i gospodarski objekti u svim dijelovima Gorskog kotara, dječji vrtić Orepčići u Kraljevici, Pomorska škola u Bakru te nekoliko kuća u Bakarcu.

Vatrogasci interveniraju po pozivima na svim lokacijama, uglavnom crpeći vodu iz poplavljenih zgrada, među kojima su i neki podrumi i prizemni prostori u Rijeci.

Velika količina vode na kolnicima

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu Hrvatske, a zbog povremenih jakih pljuskova i velike količine vode na kolniku treba voziti vrlo oprezno, magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Lici i na autocesti A1 od tunela Mala Kapela do čvora Žuta Lokva, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub.

Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 
Satellite Image
 
 
 
 
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene