Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo četverosatni sastanak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovina i predstavnika mnogobrojnih seljačkih udruga Slavonije i Baranje u Kutjevu završio je večeras najavom predsjednika Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutina Dukića da će na ceste u ponedjeljak izaći seljaci iz 13 hrvatskih županija.


Ministar Jakovina u Kutjevo je došao na poziv predstavnika seljačkih udruga koje su se prošle nedjelje okupile na Ferovcu nezadovoljni stanjem u poljoprivredi. Njihovi zahtjevi - isplata poticaja u cijelosti, zakon koji će omogućiti legalizaciju poljoprivrednih objekata za jednu kunu, jer seljaci nemaju novaca za legalizaciju, te izmjene prijedloga zakona o poljoprivrednom državnom zemljištu i mliječni paket - i danas su bili teme sastanka.

Sastanak je bio zatvoren za javnost uz obrazloženje ministra kako će se tako otvorenije razgovarati, iako su se tome usprotivili predstavnici seljačkih udruga.

>> 'Više obradive zemlje će za seljake značiti manji poticaj'

'Mi smo danas ovdje došli pojasniti i prezentirati novi zakon, a ne tražiti kompromisno rješenje za zakon koji je prošao prvo čitanje. Rekao sam da je bilo dobrih ideja koje i inače stižu i koje razmatramo, da u onome dijelu koje će popraviti postojeće stanje, popravimo i ugradimo do drugoga čitanja. Odredili smo se da je novi zakon o poljoprivrednom zemljištu model koji će uvesti red, rad i odgovornost u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem i da će najvažniji resurs za poljoprivrednu proizvodnju od gotovo 650 tisuća hektara staviti u funkciju', rekao je Jakovina dodajući kako je prošloga tjedna seljacima bilo isplaćeno 230 milijuna kuna te da će poticaji biti isplaćeni do kraja lipnja.

'Ja ću još jednom reći da treba dobro i slušati. Ja kada sam na ovakvim skupovima dobro i slušam. Nikada nisam rekao da će potpore u cijelosti biti isplaćene u siječnju, nego da ćemo krenuti s isplatama potpora puno ranije nego što je to zakonom predviđeno, i krenuli smo u siječnju. Isplata ide dinamikom svakoga tjedna u dogovoru s ministarstvom financija. Ide i idućega tjedna u iznosu od par stotina milijuna u mogućnostima proračuna', rekao je dalje Jakovina.

Na upit novinara o najavljenom prosvjedu seljaka za ponedjeljak, ministar je rekao kako je to legitimno pravo, no da on nije ministar koji će obećati nešto da bi 'podilazio interesnim skupinama' ili 'zadovoljavao nečiji taštinu'.

'Od naših je zahtjeva samo jedna točka ispunjena, a to je da je danas na sastanak došao ministar sa svojim suradnicima. Sve drugo što smo čuli, znali smo i osjetili kroz proteklih mjesec dana, a to je da poticaje nećemo dobiti u željenom roku, kako smo planirali i kako je bilo obećavano', rekao je Dukić dodajući kako će sada seljaci reagirati na svoj način te da će u ponedjeljak izaći na ceste. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Slika nije dostupna Čobanković: Seljaci će dobiti više novca ako se potrude oko ulaganja Slika nije dostupna Zaustavljamo one koji poizvode i zapošljavaju radnike