Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Analiza stručnjaka: Papa i patrijarh na Kubi su se sastali, jer je ona simbol novog početka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet je još pod dojmom povijesnog susreta Pape Franje i patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila.

Prvi susret poglavara katoličke i najmoćnije pravoslavne crkve - potaknuo je nade u pomirenje nakon tisućljetnog raskola.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović istaknula dvije mogućnosti i poručila: "Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske" Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut"

Gost Dnevnika Nove TV Filip Vučak, bivši veleposlanik Hrvatske pri svetoj Stolici analizirao je ovaj povijesni susret.

'Susret Ppape i patrijarha omogućilo je nekoliko faktora. To je bila želja svih prijašnjih papa, a papa Franjo je svojom karizmom omogućio da se on dogodi već sada. Omogućen je, po mom mišljenju, prije svega zbog toga što je već svojim dolaskom naglašavao da je rimski biskup prije nego papa, što je u odnosima s pravoslavnom crkvom itekako bitno. Nakon toga, kad je došlo do progona kršćana na srednjem istoku, on je stalno isticao da je riječ o progonu i pravoslavaca i katolika i grkokatolika i da se tu sklapa ekumenizam u krvi, što je naišlo itekako na velike simpatije u ruskoj pravoslavnoj crkvi. Treći vid je njegov vrlo balansirani odnos prema događajima u Ukrajini, što se u Rusiji itekako znalo cijeniti', kazao je Vučak.

Napominje da su se na Kubi sastali, jer je ona simbol novog početka.

Što je sve Filip Vučak kazao o ovom susretu pogledajte u priloženom videu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene