Na sastanku koalicijskih partnera u Vladi glavna je tema ostavka ministra uprave Lovre Kuščevića. Njegovu ostavku zatražio je HNS i sada se postavlja pitanje hoće li se premijer Plenković prema njima postaviti kao svojedobno prema Mostu.

Galerija


Nakon sastanka novinarima se obratio Darinko Kosor iz HDZ-ovog koalicijskog partnera HSLS-a. 

Vezani članci Andrej Plenković - 1 "You will be the first to know": Iz Vlade pojasnili premijerovu izjavu o otvaranju teretana Premijer Andrej Plenković Plenković o izjavi Dubravke Šuice: "Prvo morate pronaći tko je Duboko grlo, ne mislim u kontekstu filmova..."

"Ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet u koaliciji", rekao je Kosor.

HDZ-ov Gordan Jandroković kazao je da je odluka o Kuščeviću donesena autonomno.

"Smatram da je HNS svojim postupanjem otežao situaciju, jer je shvaćena kao ultimatum u dijelu javnosti", kazao je Jandroković.

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, Robert Jankovics rekao je nakon sastanka da će parlamentarni izbori biti održani u listopadu iduće godine, dakle kada je i termin za redovite izbore.

Brkić uoči sastanka: "Nisam branitelj, ali ni pobornik lova na vještice"

Uoči sastanka Milijan Brkić nije želio predviđati hoće li se nastaviti koalicijska suradnja HDZ-a i HNS-a.

"Ja nisam ničiji branitelj, samo nisam pobornik lova na vještice, hajke i proganjanja bilo koga dok se to ne utvrdi, bilo da se radi o Lovri Kuščeviću ili bilo kome drugom“, rekao je uoči sastanka koalicijskih partnera Milijan Brkić.

Nije želio nagađati o nastavku suradnje s HNS-om. "Nisam Nostradamus, dozvolite da prvo odradimo sastanak", rekao je Brkić.

HNS-ov Ivan Vrdoljak smatra da je Kuščevićeva ostavka dobar potez. "Mislimo da je to dobar potez i sada nastavljamo razgovore o političkim prioritetima, a to su projekti, porezna reforma i slično," rekao je Vrdoljak.

Smatra da je puno hrabriji potez bio ući u Vladu nego što bi bilo eventualno izaći iz nje. Napominje kako je HNS zauzeo ispravan stav kada je postavio zahtjev za Kuščevićevu ostavku.

Komentirao je i slučaj Željka Holika, koji je svojedobno bio njegov savjetnik u ministarstvu gospodarstva. "Holik je dobio otkaz jer nisam bio zadovoljan njegovim radom. Bavio se dovlačenjem investitora, imao je zadatak, nije bio uspješan i ja sam ga otpustio“, rekao je. Nije želio odgovoriti na pitanje o rekonstrukciji Vlade, rekao je da je to pitanje za premijera.

"HNS je prevario SDP, slično radi i ovoj koaliciji", rekao je Darinko Kosor dolazeći na sastanak. I dalje je stava da HNS treba otići iz koalicije.

"Moj je stav jasan, da treba otići Kuščević, ali da trebaju otići i nekorektni partneri, pa i po cijenu izbora. Izbori su uvijek realna opcija, ali oni ne mogu biti prije 10. mjeseca." Nije htio nagađati što bi premijer mogao odlučiti o nastavku suradnje s HNS-om.

Čačić: "Premijer se neće odreći HNS-a koji je bio nekorektan"

Varaždinski župan i predsjednik Reformista Radimir Čačić ustvrdio je u utorak kako se premijer Andrej Plenković neće odreći HNS-a koji nije korektno postupio poslavši svoj stav o ministru Lovri Kuščeviću putem medija, dok je međimurski župan Matija Posavec rekao da na koalicijskom sastanku "ne očekuje nikakve drame".

Njih dvojica su to izjavila u Zaboku gdje su, zajedno s još tri župana, bili na potpisivanju pisma namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Za Čačića je ostavka ministra Kuščevića bila predvidiva i očekivana te pitanje trenutka u kojem će se to dogoditi. Dodao je da "ministar Kuščević nije Vaso Brkić da neće podnijeti ostavku".

Smatra, međutim, da HNS nije korektno postupio time što je svoj stav o ministru Kuščeviću, premijeru poručio preko medija. Iako je mišljenja da to neće doprinijeti dobrim odnosima smatra da se premijer neće odreći HNS-a. Premijer si, kaže, neće to dopustiti jer je onda upitan i ostanak Pupovca i SDSS-a.

"Problem je da je tu sad SDSS koji nisu samo tri zastupnika nego je to jedan stav manjina i europska pozicija i Furio Radin. Dakle stvari nisu tu više tako jednostavne. To može zadržati, bez obzira na sve, HNS u Vladi" izjavio je Čačić te slikovito kazao da je Pupovac bio jasan da ne želi "ostati sam u krevetu" s HDZ-om. Čačić je kategorično odbacio i mogućnost da se Reformisti vrate u vladajuću većinu.

"Naš stav je bio jasan. Nekoliko poteza u zadnje vrijeme koji su bili krajnje nekorektni nas je dodatno uputio na to da velimo 'hvala'. Dakle, ne postoji šansa da mi komuniciramo s Vladom u smislu partnerstva", naglasio je Čačić.

Posavec: "Nema razloga da HNS snosi posljedice zbog Kuščevića"

Posavec je pak za ostavku ministra Kuščevića rekao da mu je osobno drago jer je "Kuščević shvatio ozbiljnost problema" ali i da mu je žao što je to učinio tek pod pritiskom javnosti, medija i drugih političkih stranaka. Na pitanje smatra li njegov odlazak pobjedom HNS-a kazao je da tu nema nikakve pobjede već se ovdje radi o jasno izraženom stavu i shvaćanju da je problem postojao, da postoji, i da je učinjeno 'jedino ono što je bilo moguće, zdravorazumski i logično2.

Upitan je li bilo nekorektno to što je HNS zatražio ostavku Kuščevića preko medija, međimurski župan je rekao kako smatra da nije nekorektno imati stav i da ne misli da je nekorektno pristojno komunicirati i javno izreći taj svoj stav.

"Ne želim živjeti u državi gdje se morate povinovati nekakvom jednoumlju ili ne znam kako bih to nazvao. Smatram da svatko može iskoristiti svoju slobodu govora, izreći jasno svoj stav, kritizirati ako nešto nije dobro i upozoriti na neke anomalije koje se dešavaju u hrvatskoj politici ili hrvatskom društvu i ne vidim ništa loše u tome" izjavio je Posavec.

Upitan hoće li zbog traženja ostavke Kuščevića njegova stranka imati posljedice kazao je da se to pitanje treba usmjeriti onima koji bi, napomenuo je, to eventualno učinili. Osobno misli da za to nema nikakvog razloga, ali, dodao je, što će biti, vidjet ćemo.

Na pitanje što će biti s drugima ministrima koji su, poput Marića, opterećeni aferama kazao je da nema dovoljno informacija o tome da bi izrekao stav. Na kraju je zaključio da na današnjem sastanku koalicijskih partnera ne očekuje nikakve drame.

"Ja neću biti na tom sastanku, bit će predsjednik stranke, vidjet ćemo u kom smjeru će on ići. Štogod da bude, opet ne vidim nikakav problem", završio je Posavec. (MT/Hina)
 

Slavni engleski klub pojačava se i nemilice troši: Loša vijest za hrvatskog reprezentativca