Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik na listi

Milanović dočekan ovacijama: "Zaustavit ćemo hrvatsku tragediju!"

Aktualno Galerija Pređa Grbin i Zoran Milanović Pređa Grbin i Zoran Milanović Foto: Goran Mehkek/Cropix Biljana Borzan Biljana Borzan Foto: Goran Mehkek/Cropix Branko Grčić, Mirela Ahmetović Branko Grčić, Mirela Ahmetović Foto: Goran Mehkek/Cropix Sabina Glasovac Sabina Glasovac Foto: Goran Mehkek/Cropix +12 Sjednica Glavnog odbora SDP-a, na kojoj govore predsjednik Peđa Grbin i kandidat za premijera Zoran Milanović. Galerija 1/17 >>
U sjedištu stranke na zagrebačkom Iblerovom trgu sastaje se Glavni odbor SDP-a. Tema su parlamentarni izbori u travnju, na koje ova stranka izazi sa Zoranom Milanovićem kao kandidatom za premijera.

Dan nakon bombastične objave predsjednika Zorana Milanovića da će se kandidirati za premijera, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, i dan nakon što je objavio datum održavanja izbora, u subotu će se održati sjednica Glavnog odbora SDP-a. Na samom početku uvodnim govorom javnosti će se obratiti predsjednik SDP-a Peđa Grbin i SDP-ov premijerski kandidat Zoran Milanović

Nakon glasnog pljeska i povika, okupljenima se obratio Grbin.

"33 dana od odluke do izbora. 33 dana u kojima nas čeka ogroman posao u izborima koji su najvažniji za Hrvatsku od 2000. do danas, koji su od izbora u demokraciji postali izbori za demokraciju jer oni koji su mrcvarili sve što su mogli, jučer su se probudili i počeli braniti Ustav", rekao je na početku.

"U osam godina građanima nisu ponudlili ništa, jedan problem nisu uspjeli riješiti. To HDZ nije u stanju", dodao je predsjednik SDP-a.

Odluka da Milanović bude kandidat za premijera, rekao je Grbin, nije se rodila preko noći.

"Svatko od nas mora dati doprinos da sagradimo kuću koja će nakon 17. travnja biti bolja. Pa čak i oni koji neće glasati za nas. Hrvatska će opet postati kuća za sve njezine građane. Onima koji su ovih dana bili na apaurinima, moram odgovoriti: 'SDP je uvijek bio stranka zakona i Ustava, stranka koja je institucije gradila i nije ih rušila. Pozivam Ustavni sud da što prije donese odluku je li ono što nijednim paragrafom Ustava nije zabranjeno, dopušteno. Da ne bi odugovlačili, obratit ćemo se i pravnim putem jer sam ja fiškal"; rekao je Grbin.

"Mi se bijednih tirana i njihovih sluga ne bojimo. Mi se njihovih odluka ne bojimo jer će nas na kraju povijest odriješiti", završio je Grbin i predao riječ Milanoviću.

Prije svega, Milanović se osvrnuo na prošle izbore, kako na one na kojima je sudjelovao tako i na onima koje je promatro kao predsjednik.

"Ovo o čemu danas odlučuju ljudi u mojoj glavi i mom srcu nije bilo moguće prije dva mjeseca. Slučaj instaliranja jednog probisvijeta na mjesto glavnog tužitelja, u meni je probudio prkos, tugu i bijes, instinkte velike mačke. Svjestan sam da u tom sukobu mogu ozlijediti druge i sebe, ali tu nije bilo izbora. Peđa kaže da ne mogu raditi što rade i što su radili, ali ja se s tim ne slažem jer mogu, ali vrijeme je da kažemo 'Dosta je, nećete više!' Prošao je cug, vlak... Hvatajte mjesto na pulferu da ne hodate prugom", rekao je Milanović.

"Vrijeme je da kažemo, dosta je, nećete više. Ovo je borba za vladu nacionalnog spasa. Vodili smo Hrvatsku dvaput i otišli s vlasti dostojanstveno, časno, ali nikad pokoreno i devastirano", zaključio je.

"Ustav i zakoni su nešto što smo uvijek poštivali. Ja sam jedini političar od ovih koji je Ustav i pisao", rekao je. 

"Ovo što se dogodilo od nove godine na ovamo nije mrcvarenje, to je duboko ciničan, bezobrazan, drzak... Pravljenje budala od cijele nacije. Nijedno upozorenje nije pomoglo. Hrvatska je otplovila kao nekakva skela", rekao je i dodao da sedam i pol godina vladavine Andreja Plenkovića podsjeća na grčku tragediju koja može završiti jedino katarzom.

U svom govoru Milanović je citirao i pjesmu Dinah Washington "What a Difference a Day Makes", koja bi u prijevodu značila: Koju razliku čini jedan dan? 24 mala sata".

"Zaustavit ćemo hrvatsku tragediju! Legionari su nekada govoril i 'Roma victor', Croatia victor", završio je na latinskom Zoran Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene