Obavijesti Video Pretražite Navigacija
76 ili 68 ruku?

KARAMARKO O MILOŠEVIĆU 'Što je brojao tu pred vama? Kako se dao navući!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici stranaka Domoljubne koalicije složili su se u utorak, nakon zajedničkog sastanka u središnjici HDZ-a, kako su jedinstveni u stavovima koje će u idućim danima poduzimati.

17:00 - Na pitanje hoće li imati 76 ruku za preslagivanje, Tomislav Karamarko je odgovorio optimistično.

'Imat ćemo. Pa zato i radimo sve ovo što radimo', rekao je, dodavši kako će to biti 'kad bude vrijeme' te kako idu 'korak po korak'.

Upitan do kada bi to sve moglo trajati, rekao je kako misli da je za to potrebno 10 do 15 dana maksimalno.

Ostala pitanja na koja je odgovarao Tomislav Karamarko:

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih" Slika nije dostupna Čeka se 2. krug lokalnih izbora Plenković i dalje ne otkriva ima li većinu i nove ministre: Jesu li državni tajnici spremni preuzeti dužnost?

Pregovarate li s SDSS-om?

'Ne mogu vam odgovoriti s kim sve pregovaramo jer nije dobro zbog onih s kojima pregovaramo. Ljudi očekuju diskreciju.'

Jesu li Mostu još otvorena vrata i mislite li da možete dobiti još nekog iz Mosta?

'Pregovaramo s ljudima s kojima pregovaramo, a ostalo ćemo vidjeti. Dopustite da budem suzdržan jer su u tijeku pregovori.'

Gospodin Milošević je priznao da imate 68 ruku...

'Ma pustite to. Što je brojao tu pred vama? (ha, ha, ha) Kako se dao navući...'

16:30 - "U četvrtak će biti izglasovano nepovjerenje gospodinu Tihomiru Oreškoviću. Složili smo se oko toga da je kandidat za mandatara Zdravko Marić i uvjereni smo da u parlamentu postoji većina koja će glasovati u korist gospodina Marića koji će sastaviti nakon toga hrvatsku vladu i mislimo da ta nova vlada može brže, jače i efikasnije, ne samo provoditi reforme nego i osigurati bolji život hrvatskim građanima", izjavio je nakon sastanka glavni tajnik HDZ-a Domagoj Milošević.

Koalicija je, kazao je, jedinstvena oko stavova kao i poteza koje će u idućim danima poduzimati.

Čelnik HSS-a Krešimir Beljak ustvrdio je kako aktualni premijer nema izbornog legitimiteta, dodajući kako ostaje na istom stajalištu po kojem će HSS-ovci glasovati za njegov opoziv. "Dajemo HDZ-u palicu u ruke da krenu u sakupljanje nove parlamentarne većine i nadamo se da će u tome uspjeti", poručio je.

Na opasku novinara kako ni Zdravko Marić nema izborni legitimitet Beljak je uzvratio kako je, za razliku od Oreškovića, ipak je nešto radio u Vladi. "Radio je kao pomoćnik ministra, bio je državni tajnik i ima puno više legitimiteta", uvjeren je Beljak.

"HDZ kreće u slaganje nove većine, u suprotnom slijede nam novi izbori. To je činjenica. Da li će skupiti ne ovisi o nama, o HSS-u. To ovisi prvenstveno o HDZ-u i ostalim akterima, saborskim zastupnicima", poručio je čelnik HSS-a.

HSLS-ov predsjednik Darinko Kosor ustvrdio je kako situacija u Hrvatskoj nije dobra.

"Na nama koji smo saborski zastupnici, koji činimo klubove većine je da riješimo novu hrvatsku vladu ili da idemo na izbore. To je ono što građani od nas očekuju i ja kao predsjednik HSLS-a očekujem da ćemo to u idućih 10 dana riješiti", rekao je Kosor.

I on je suglasan u stavu Domoljubne koalicije da će se u četvrtak u Saboru opozvati premijer.

"Nema logike da je netko premijer ako nema podršku 65 zastupnika koji čine većinu. Ali, hitno moramo ili sastaviti novu većinu ili građanima reći da idemo na nove izbore. To je naša odgovornost i mi ćemo taj dio odgovornosti i napraviti", rekao je Kosor.

Iz Miloševićevih odgovora nejasno koliko Domoljubna koalicija zapravo ima ruku

"Znamo svi tko su zastupnici koji su spremni podržati parlamentarnu većinu. Svi su dobrodošli: manjine, dio Mosta, Most, svi oni koji su dosad podržavali ili u nekim trenucima podržavali, za to ruke u parlamentu postoje. Ja sam uvjeren da postoji i odgovornost svakog pojedinog zastupnika u Saboru da razumije ovo o čemu danas govorimo. Hrvatska nema vremena za 6 do 12 mjeseci s upitnim završecima", rekao je Domagoj Milošević.

Na pitanje pregovara li se još s Mostom uzvratio je kako su Mostu vrata otvorena. "Ali, ovaj put mora se znati redoslijed događanja. Dakle, postoji HDZ, odnosno Domoljubna koalicija zajedno s Bandić Milan 365. 65 mandata i od tuda krećemo. I svi su dobrodošli podržat hrvatsku Vladu", rekao je Milošević.

Na opasku novinara kako imaju samo 65 ruku Milošević je rekao: "68 i od tuda krećemo, to je ono što imamo sada. Znamo gdje su ruke i kažem još jednom – apsolutno su svi dobrodošli. Vjerujem u odgovornost svakog pojedinačnog zastupnika", poručio je.

Na opetovano pitanje novinara Miloševiću kako je rekao da imaju 68 a ne 76 ruku u ovom trenutku Milošević je odgovorio: "Ne! Ja govorim o tome što imamo danas. Bez Mosta 65 članova parlamenta. I točno se zna gdje postoje ruke, tko su ruke. Svi su dobrodošli u sljedeću novu parlamentarnu većinu".

Govorimo da vjerujemo u parlamentarnu većinu i to cijelo vrijeme govorimo, zaključio je Milošević.

Na opetovano pitanje imaju li 76 ruku za glasovanje u hrvatskom parlamentu uzvratio je kako imaju te kako ne računaju na oporbu.

 

15:05 - U središnjici HDZ-a u 15 sati je počeo sastanak čelnika stranaka Domoljubne koalicije, na kojem bi trebalo biti riječi o odluci Predsjedništva HDZ-a da ministar financija Zdravko Marić bude njihov kandidat za mandatara.

'Malo ćemo razgovarati pa ćemo vidjeti u kojem smjeru ćemo dalje', rekao je Milijan Brkić (HDZ).

'Korak po korak', novinarima je poručio Zdravko Marić.

'Pošto četiri mjeseca nije bilo sastanka Domoljubne koalicije, radoznao sam što ćemo danas doznati od predsjednika HDZ-a', izjavio je HSLS-ovas Darinko Kosor.

O 76 ruku u Saboru

'Vi pitate za drugu fazu. Prva faza je u četvrtak i glasovanje o povjerenju premijeru i Vladi. Ja to ne tvrdim, to morate pitati one koji to tvrde. Znate kako je u Hrvatskoj, uvijek kad prva faza prođe lakše je naći ruke u drugoj', rekao je Darinko Kosor.

Na pitanje kako će razgovarati s Marićem na sastanku, Kosor kaže da će razgovarati s njim kao s ministrom. 'Pa on je običan ministar', rekao je.

O glasovanju HSLS-a za povjerenje premijeru kaže 'vidjet ćemo'. Podsjetio je novinare da njegova stranka i zastupnica Gordana Rusak nisu potpisali dokument kojim se traži izglasavanje povjerenja premijeru Oreškoviću.

'Ako će cijeli Sabor glasovati protiv premijera, onda ćemo i mi biti protiv', izjavi je Kosor.

Na pitanje bi li išao u preslagivanje Vlade s HDZ-om, rekao je kako će se to dogovoriti u drugoj fazi.

Krešo Beljak o preslagivanju Vlade

'Nas su u principu zvali da nam kažu što će se zapravo dogoditi. Mi nismo odlučujući faktor i tako ćemo se postaviti. Preslagivanje je moguće kad netko ima 76 ruku, a to ne ovisi o HSS-u', rekao je Krešo Beljak (HSS).

'Mi ćemo biti za opoziv premijera, to je nešto što govorim već mjesecima i to je na tragu naših izjava od prije', dodao je.

Ulazak HSS-a u eventualnu novu Vladu Beljak ne prihvaća.

'Ne, to ne dolazi u obzir. Mi imamo jednog zastupnika u Saboru i bilo bi stvarno licemjerno da sukreiramo državnu politiku i uzimamo neka mjesta. To bi bila politička trgovina. Time se osobno neću baviti', naglasio je.

Ćorić o manjinama

'Očekujem da kolege pokažu većinu, da krenemo u slaganje nove Vlade i da Hrvatska krene u bolje sutra, rekao je Ivan Tepeš (HSP AS).

Na pitanje o SDSS-u odgovorio je Pero Ćorić (HSP AS).

'U politici je sve moguće, osim da mi prihvatimo SDSS u Vladi', rekao je Ćorić.

Za većinu u Saboru u kojoj bi bio SDSS Ćorić kaže da to nije na njihovoj stranci.

'Ako mi sastavimo jednu normalnu većinu, koja ne liči na političkog Frankensteina, mi ćemo ponuditi to hrvatskim građanima i saborskim zastupnicima. Na manjinama je da se drže prakse da manjina podržava većinu', izjavio je Ćorić.

O podršci Zdravku Mariću, Ivan Tepeš je rekao: 'On ima našu podršku'.

14:30 - U središnjici HDZ-a  sastaju se stranke Domoljubne koalicije. Očekuje se da bi teme razgovora Tomislava Karamarka s partnerima trebale biti preslagivanje nove većine u Saboru, opoziv aktualnog premijera Oreškovića te pokušaj sastavljanja nove Vlade. Tijekom dana, naši su novinari HDZ-ove ministre pitali - hoće li HDZ-u uspjeti presložiti većinu.

'HDZ je jedinstven i snažan, hvala lijepo', poručio je Miro Kovač.

'Danas se jako puno priča. Pričekajmo da se neke stvari sprovedu u djelo, do četvrtka ćemo znati sve', poručio je Darko Horvat.

Jučer se pak sastao vrh HDZ-a. Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno je donijelo odluku da se predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću izglasa nepovjerenje u Hrvatskom saboru, a da je mandatar HDZ-a za sastav nove Vlade Zdravko Marić.

HDZ se odlučio za Marića kao kandidata, rekao je jučer Domagoj Ivan Milošević ustvrdivši da će HDZ za tu odluku imati 76 ruku u Hrvatskom saboru. Također je dodao da bi Orešković, nakon što više ne uživa podršku HDZ-ovih zastupnika, trebao sam ponuditi ostavku.

Marić je izjavio kako je na Predsjedništvu rekao da je počašćen odlukom da bude mandatar za sastavljanje nove Vlade.

'Svjestan sam momenta u kojem živimo i u kojem se nalazi naša država i treba nam politička i financijska stabilnost. Svima nam je u interesu da se stvari stave u red i mir', izjavio je Marić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene