Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saša Đujić

'Karamarko je zadnji koji može prozivati Miljenića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ov saborski zastupnik Saša Đujić izjavio je u utorak da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko zadnja osoba koja može ministra pravosuđa Orsata Miljenića pozivati na ostavku, jer je, tvrdi, Karamarko nezakonito zapošljavao ljude u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA), dok joj je bio na čelu.

Đujić je, na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a, ustvrdio da se Miljeniću podmeće da je na snimci njegova razgovora s trenerom juda iz Požege dogovarao zapošljavanje trenerove kćeri u državnoj službi.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen"

"Ministar Miljenić nije zaposlio tu osobu. Istina je da je osobi koja se raspitivala za posao dao broj svojeg mobitela, ali ga je i uputio na javni natječaj", kazao je Đujić te ocijenio kako je "Karamarko zadnja osoba koja o tome može govoriti".

"Umjesto da on viče 'drž'te lopova', nadležne institucije trebale bi istražiti ima li elemenata kaznenog djela u zapošljavanju između 2006. i 2008. godine u SOA-i dok je Karamarko bio šef. Nezakonito je zapošljavao ljude u tu sigurnosnu agenciju, a potom ih prebacivao u državnu službu, carinu i Ministarstvo financija. Sedam slučajeva je bilo da su zaposleni na samo jedan dan, javni natječaji nisu provedeni. To su bili Karamarkovi jednodnevni špijuni, koji su stranačku neovisnost dokazivali ispisnicama iz HDZ-a, a bilo ih je i s prezimenom Karamarko", ustvrdio je Đujić.

Miljenić priznao da je njegova jedina greška što je previše razgovarao

Kazao je i kako očekuje da mediji upitaju DORH je li što poduzeo oko Karamarka te kani li što poduzeti. "Nadam se da se neće dogoditi da taj predmet ode u zastaru zbog spavanja DORH-a", rekao je Đujić.

Dodao je i kako bi "bilo lijepo da se Karamarko, kad već govori o zapošljavanju, pojavi na svojem radnom mjestu u Saboru, za što prima plaću od građana".

"U proteklih godinu dana on je u Saboru bio tek sedam puta. U Hrvatskoj je jedinstven slučaj čovjeka koji želi biti premijer, a ne dolazi na posao za koji prima plaću. Karamarko je odavno pokazao da bi državu vodio po Sanaderovom modelu, zapošljavao po vezi, a mediji izvještavaju da mu nije strana ni ljubav prema luksuzu. Sa Sanaderom ga povezuju luksuzni automobili, dok građanima poručuje da moraju za njim proći dolinu suza. Možemo još očekivati da izvadi i luksuzne satove", rekao je.

Nakon SDP-a, konferenciju za novinare o snimci Miljenićeva razgovora s trenerom juda najavio je i HDZ, a na konferenciji će govoriti član Predsjedništva stranke i glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković.

"Čujem da za sat vremena Sanaderov, a danas Karamarkov potrčko ima presicu s ciljem bacanja crnila, da zamagli problem i unese nemir. Ali, činjenica je da je njegov šef nezakonito zapošljavao špijune na jedan dan u sigurnosnoj agenciji i potom ih bez javnog natječaja prebacivao u državnu službu", komentirao je Đujić.

Odbacio je usporedbe Miljenićeva slučaja sa slučajem bivše ministrice Mirele Holy, koja je Vladu napustila nakon što je objavljen mail u kojem je tražila zaštitu za članicu SDP-a kojoj se u HŽ-u spremao otkaz.

"To je velika razlika. Imate situaciju gdje Miljenić nije ništa napravio, nije poduzeo nikakve radnje nego se na pristojan način pokušao riješiti čovjeka koji je od njega tražio pomoć. Nije lako nama koji smo političari nekog jednostavno otpiliti. Miljenić je tu osobu uputio na javni natječaj. Kolegica Holy je, vjerojatno ne u zloj namjeri, na nesmotren način poduzela određene radnje, poslala mail u kojem je tražila neke usluge i to u resoru koji nije bio njezin i tako je napravila grešku", tumači Đujić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene