Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Bez Lisabonskog ugovora nema širenja Unije na Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko sati prije no što će Francuska na šest mjeseci preuzeti predsjedanje Europskom unijom, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kasno sinoć ponovio je kritike načina na koji se vodi Europa.

"Europa zabrinjava svoje građane. Bilo je grešaka u načinu na koji se sklapala Europa. Moramo promijeniti način na koji se ona radi", rekao je Sarkozy u jednosatnom razgovoru koji je francuska televizija izravno prenosila u ponedjeljak navečer.

Pročitajte i ovo Meštrovićev paviljon Projekt Saše Randića Potpisan ugovor o obnovi Meštrovićeva paviljona u vrijednosti 20,6 milijuna eura Slika nije dostupna Sarkozy: Nema proširenja bez ratifikacije Lisabonskog ugovora

Sarkozy je, među ostalim, kritizirao stručnjake Europske komisije za ribarstvo, politiku EU-a glede poreza na dodanu vrijednost, odbijanje Središnje europske banke da snizi kamatne stope i politiku povjerenika EU-a za trgovinu Petera Mandelsona u pregovorima o trgovini.

Glede širenja Unije Sarkozy je rekao da se protivi primanju novih članica, uključujući i Hrvatsku, ako Lisabonski ugovor ne ratificira svih 27 članica. "Neće biti širenja Europe ako ne možemo reformirati institucije", rekao je. "Želim Europi dati zdrav šok", izjavio je francuski predsjednik, navodi agencija DPA.

>> Slovenija više nije na čelu EU

"Vjerujem da je interes Europe širenje na Balkan. No ne može se širenjem rušiti Europu. Ako se ne želi Lisabon imat ćemo sporazum iz Nice, Europa 27-orice bez Hrvatske", rekao je Sarkozy, izvijestila je agencija ANSA.

"Irsko 'ne' našu je zadaću učinilo složenijom, sada je prioritet ograničiti problem na Irsku dok ostali moraju nastaviti s ratifikacijom, pri tome mislim na češke prijatelje", rekao je francuski predsjednik u izravno prenošenoj televizijskoj emisiji.

Francuski je predsjednik obećao "štititi" građane Europske unije tijekom polugodišnjeg francuskog predsjedanja kako bi EU učinio relevantnijim u svakodnevnom životu no, kako primjećuje agencija Reuters, nije ponudio mnogo novih mjera.

"Europa zabrinjava ljude i, što je još gore, ja mislim, naši građani se pomalo pitaju nije li nacionalna razina bolje opremljena od europske da ih štiti", rekao je Sarkozy, navodi Reuters.

Agencija DPA ocijenila je da su Sarkozyjeve izjave često podsjećale na predizborne istupe te primjećuje da se francuski predsjednik, umjesto da popusti u nekim svojim stajalištima kako bi dobio prijatelje za, kako ga i sam ocjenjuje, složeni mandat, odlučio braniti vlastite politike pred Francuzima potvrdivši sumnje nekih francuskih medija da će francusko predsjedanje biti "solo točka".

Sarkozy je rekao da će, od svih ključnih tema s kojima će se suočiti u idućih šest mjeseci, pitanje zaštite okoliša biti najsloženije. On je rekao da je njegov cilj smanjiti emisiju stakleničkih plinova u Europi za 20 posto a povećati korištenje obnovljivih izvora energije za 20 posto do 2020.

Sarkozy je također rekao da želi uvesti poseban porez na proizvode zagađivača kako europske tvrtke koje ulažu u čišću proizvodnju ne bi bile u nepovoljnijem položaju.

"Planet pleše na rubu vulkana. Moramo odmah djelovati", izjavio je Sarkozy.

Glede europske politike spram ribarstva Sarkozy je rekao da "nije protiv kvota ali je protiv pogrešnih analiza" Europske komisije u vezi s ugroženim vrstama.

Sarkozy je rekao da će tijekom svog mandata raditi na tome da Unija prihvati načelo "da nam se dopusti smanjivati naš PDV".

Francuski je predsjednik ocijenio da protuinflacijska politika Središnje europske banke (ECB) sprječava europske tvrtke da ulažu i šire se. "ECB mora postavljati i pitanje gospodarskog rasta a ne samo inflacije", rekao je Sarkozy.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene