Gradske vlasti u Dubrovniku samoinicijativno su obojale pješački prijelaz u šarene boje kako bi bio uočljiviji - jer se nalazi u blizini škole. Isto su napravili i u Medulinu. Inspiraciju su pronašli u madridskim pješačkim prijelazima.


No u Hrvatskoj zakon kaže kako šareni pješački prijelazi nisu prema zakonu i policija je naložila da se moraju se ukloniti.

Vezani članci Slika nije dostupna Bizarna nesreća bez opravdanja: Vozač udario majku i dijete na zebri pa dječak nasrnuo na auto Pješački prijelaz (Foto: Screenshot/YouTube) Što napraviti kada auto stane baš na zebri? Jedan je pješak ponudio urnebesno rješenje

„Pa nekako znam da je za djecu uređen pa prije stanem“, kaže vozač Nikša.

Iz grada Dubrovnika kažu daje to i bio cilj - dodatna sigurnost na pješakom prijelazu u blizini osnovne škole.

„Ovo je osmislio arhitekt iz Madrida. Već je primjenjeno u Istri kod nekoliko gradova i općina i na taj način smo isti postavili u Dubrovniku“, kaže Željko Raguž, zamjenik gradonačelnika Dubrovnika.

Prijelaz neće dugo ostati šaren

No neće dugo ostati šaren, jer grad nije smio oslikati pješački prijelaz - policija traži da se boja ukloni.

Dubrovački šareni pješački prijelaz nije u skladu sa zakonom o sigurnosti prometa na cestama pa će ga grad Dubrovni morati vratiti u provobitno stanje. A policija će odgovornu osobu prekršajno prijaviti.

„Ja sam voljan i platiti kaznu, ma voljan sam i robijati kad su djeca u pitanju, najmanje što možemo je pobrisati. Zakon je jedan u Republici Hravtskoj, pa meni nije jasno, osim ako se Istra nije pripojila Italiji, kako u njih može, a u nas ne može“, kaže Raguž.

Dobra inicijativa, ali zakon je zakon

Ipak, ne može ni u Istri pa će ovaj prijelaz u Medulinu također biti vraćen u tipičan bijeli pješački prijelaz.

U svijetu atrakcija i dodatna sigurnost u prometu u Hrvatskoj je prekršaj. No, u policiji smatraju kako je ovo dobra inicijativa, ali oni ipak provode zakon, koji je takav kakav jest.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju