Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sanader je Orden tirolskog orla dobio 2004. godine. Riječ je o najvišem odličju koje Tirol dodjeljuje netirolcu.


Nakon pravomoćne presude za korupciju bivši hrvatski premijer Ivo Sanader trebao bi izgubiti i tirolski orden pošto su mu oduzeta hrvatska odličja, piše u srijedu list Tiroler Tageszeitung.

Vezani članci Andrija Jarak Zašto stranka nije kriva nego - odgovorna i kada bi Vrhovni sud mogao odlučivati o pravomoćnosti Sabina Glasovac Oporba pozdravlja presudu HDZ-u: "HDZ je ishodište korupcije u cijeloj Hrvatskoj"

Sanader je 2004. dobio Orden tirolskog orla, najviše odličje koje Tirol dodjeljuje netirolcu. Prije svoje političke karijere Sanader je živio u austrijskoj pokrajini Tirolu 14 godina.

U pokrajinskom parlamentu bilo je već više zahtjeva da mu se orden oduzme, a u utorak je tirolska vlada pokrenula odgovarajući postupak. Prvo će kontaktirati vlasti u Zagrebu kako bi utvrdila je li presuda Sanaderu pravomoćna, a potom mora donijeti odluku o oduzimanju ordena, navodi Tiroler Tageszeitung.

Oduzima mu odlikovanja!

Ukoliko Sanader sam ne vrati orden 'tada je jasno da mu se mora oduzeti', rekao je pokrajinski poglavar Guenther Platter ORF-ovu Radio Tirolu.

Hrvatski Vrhovni sud donio je prošloga tjedna pravomoćnu presudu protiv bivšeg premijera Sanadera zbog ratnog profiterstva u slučaju Hypo te primanja mita od mađarskog MOL-a smanjivši prvostupanjsku presudu s 10 na 8,5 godina zatvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook