Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader jamči, napada i najavljuje promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader rekao je za današnji Večernji list da umirovljenici imaju njegovo jamstvo da će se pitanje novih umirovljenika riješiti do 15. srpnja te najavio da će Vlada aktivno sudjelovati u postizanju dogovora kako bi se minimalne plaće podigle, a da se ne ugrozi poslovanje tvrtki.

"Umirovljenici imaju moje jamstvo da ćemo pitanje novih umirovljenika riješiti do 15. srpnja. Optimist sam nakon sastanka u ponedjeljak (s predstavnicima umirovljeničke stranke i udruga). Umirovljenici zaslužuju bolji materijalni položaj i mi smo jedina vlada koja na tome sustavno radi", rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader u intervjuu za Večernji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osigurana sredstva Dobra vijest za starije osobe: Započinje isplata nacionalne naknade Ilustracija Jezivo svjedočanstvo Zatočeni su u sobama, u neljudskim uvjetima zbog kojih umiru: "Moj je djed u bolnicu stigao žedan i gladan"

"Htio bih postići dogovor o nacionalnoj politici plaća i da u
sklopu te politike bude donesen zakon o minimalnoj plaći. Vlada neće biti samo posrednik između poslodavaca i sindikata, nego će aktivno sudjelovati, kako bi se minimalne plaće podigle, a da se istodobno ne ugrozi poslovanje tvrtki", kazao je Sanader.

Predsjednik Vlade i HDZ-a ustvrdio je da je HDZ, kao i u zadnje tri i pol godine, najjača politička snaga u Hrvatskoj što će, rekao je, potvrditi na izborima. Jedino HDZ, ocijenio je, može djelovati integrativno u hrvatskom društvu i dati rješenja za temeljna pitanja i potrebe hrvatskih građana. Kazao je i kako je su HDZ-ov prioritet sadašnji koalicijski partneri.

Na pitanje mijenja li se taktika sad kad se zna da je novi šef
socijaldemokrata mladi političar Zoran Milanović, Sanader je rekao da se promijenilo samo to da HDZ više neće biti obziran, što je bio zbog Račanove bolesti i smrti. "Obzirnost koju smo kao ljudi pokazali prema njegovoj situaciji neki su iskoristili i pokušali mijenjati činjenice o Račanovoj ulozi u novijoj hrvatskoj povijesti", rekao je Sanader.

Na opasku novinara da je Milanović upravo njegovom odlukom sredinom 90-ih primljen u državnu službu, Sanader je rekao da je točno da ga je primio, kao i druge, u Ministarstvo vanjskih poslova. "Ali ne mogu o njemu ništa više reći jer, za razliku od drugih koji su postali ministri, veleposlanici i saborski zastupnici, on se u Ministarstvu vanjskih poslova nije dokazao. Sad je dobio novu šansu da se dokaže".

Na pitanje o razlici u programima HDZ-a i SDP-a, Sanader je rekao da su Hrvatskoj potrebni elementi integriranja, a ne dezintegriranja. "To može postići jedino HDZ. Imali smo prilike vidjeti SDP, kad je ponovno unio podjele u hrvatskom društvu svojevrsnom agresijom protiv branitelja i zaboravom i ponižavanjem umirovljenika".

"Moj će cilj biti, za razliku od SDP-a, a to ću naglašavati i u
izbornoj kampanji, da već potkraj druge godine idućeg mandata, a najkasnije u trećoj, deficit bude sveden na nulu. Pritom nećemo smanjivati socijalna prava. Duboko vjerujem da će Hrvatska 15 godina nakon rata, dakle oko 2010., biti sposobna riješiti se deficita.

Na pitanje je li točno da je Čačićev ekonomski program
kompatibilniji s HDZ-ovim nego s SDP-ovim, Sanader je kazao: "Čačićev je program prepisan iz našeg Strateškog okvira za razvoj Hrvatske".

Na pitanje priprema li promjene u vladi ako HDZ dobije još jedne izbore, Sanader je rekao da će biti promjena u vladi, "s obzirom na to da će se iduće godine intenzivirati pregovori s EU, a u prvom redu zato što je to zahtjev iduće etape u razvoju Hrvatske". A o tome u kojim resorima govorit ćemo, kako je rekao, tek kad pobijedimo na izborima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene