Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader za "Die Presse": Hrvatska kao oslonac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Integracija čitave jugoistočne Europe u okvir nepodijeljene Europe predstavlja alternativu "balkanizaciji", napisao je predsjednik Hrvatske vlade Ivo Sanader u komentaru za austrijski dnevni list "Die Presse".

"Svijet se nalazi na raskrižju", na kojemu sve međunarodne institucije moraju preispitati svoju ulogu u novom stoljeću, piše Sanader.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

Spominjući u tom kontekstu NATO, predsjednik Hrvatske vlade nabraja njegove zadaće glede globalnih sigurnosnih izazova, spremnosti na intervencije te pitanja proširenja.

Vjeruje da će sastanak na vrhu NATO-a u Bukureštu otvoriti novo poglavlje u preobrazbi NATO-a i jačanju njegove uloge.

Kao posebno važan izazov, Sanader smatra ulogu NATO-a u "stabiliziranju i okončanju sigurnosne arhitekture u jugoistočnoj Europi".

Predsjednik Hrvatske vlade podsjeća da je NATO u posljednjih dvadeset godina "snažno ulagao u složene i teške procese stabilizacije i mira i jačanja demokracije", u uvjetima "četiri rata u ovom povijesno osjetljivom dijelu Europe".

"Po mome mišljenju, južna Europa ulazi u završnu fazu definiranja buduće stalne sigurnosne arhitekture", tvrdi Sanader.

"U tijeku su važni procesi", piše predsjednik Hrvatske vlade, spominjući u tom kontekstu Kosovo ali i "permanentno stabiliziranje Bosne i Hercegovine, kao trajno održive demokratske europske države triju suverenih, konstitutivnih i ravnopravnih naroda".

"Pogrešne političke procjene i nasilni teritorijalni napadi nakon propasti starog ideološkog poretka i raspada države koja je imala mjesta samo na zemljovidu Europe podijeljene u dva bloka", doveli su do duboke i duge krize, a izgradnja novog poretka još je u tijeku.

Južna Europa bilježi napredak, ali je za to potrebna daljnja nazočnost NATO-a, a njegova politika proširenja služi miru i stabilnosti. "Naš zajednički cilj mora biti uključivanje čitave jugoistočne Europe u okvir nove nepodijeljene Europe... Sve drugo bilo bi gubljenje vremena i povratak neželjenoj i na žalost upravo jedva prevladanoj 'balkanizaciji'", poručio je Sanader.

Šef hrvatske vlade mišljenja je da se tragedije iz prošlosti mogu "ukloniti" zajedničkom odgovornošću za "zajedničku viziju slobode, demokracije i suradnje".

Sanader smatra posebno važnom kompatibilnost Europske Unije i NATO-a.

Vođena tom vizijom i zajedničkim vrijednostima demokracije, slobode, pravne države i poštivanja ljudskih i manjinskih prava, "Hrvatska je u svojim reformama već daleko odmakla i napustila zonu nestabilnosti i tranzicijske slabosti", poručio je Sanader.

Na kraju komentara, on obećava da će Hrvatska i nadalje biti "siguran oslonac i važna strategijska poveznica u mreži sigurnosti, stabilnosti i demokratskog prosperiteta u jugoistočnoj Europi".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene