Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Vlade Ivo Sanader ocijenio je u srijedu da je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel "prešao mjeru koja je uobičajena u diplomatskim odnosima dviju zemalja", kada je na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta u kontekstu rasprave o hrvatskom Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu izjavio da je Hrvatska posljednjih mjeseci praktički prekinula diplomatske odnose sa Slovenijom i da već pet, šest mjeseci nema kontakata na razini ministara vanjskih poslova.


- Hrvatska nije prekinula diplomatske odnose sa Slovenijom, a ako je netko to pokušao onda je to Rupel, rekao je Sanader i dodao da je glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak još jesenas tražio sastanak u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova, ali da još nije dobio termin.

Vezani članci Trump i Putin - 18 Rusija protjerala tri europska diplomata zbog "sudjelovanja u prosvjedima podrške Navaljnom" Slika nije dostupna Rusi: ''Obamina administracija pokušala je maksimalno zatrovati američko-ruske odnose"

Za usporedbu, rekao je Sanader, od Francuske koja (nakon Slovenije) 1. srpnja preuzima predsjedavanje Unijom, dobio je termin još u prosincu.

- Apeliram na Rupela da se ponaša sukladno proklamiranoj politici Slovenije i Hrvatske, koje su susjedne i prijateljske zemlje koje, istina, imaju otvorenih pitanja i nastoje ih riješiti u europskom duhu, rekao je Sanader nakon današnjeg obilježavanja početka gradnje novih proizvodnih objekata Tvornice željezničkih vagona Gredelj.

Zaključio je da je Rupelov način čudan i smiješan te da se i sam nasmijao njegovom istupu, ali "ne od srca".

Pozvao je Rupela da ne govori takve stvari te da se što prije sastane s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem.