Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader prvih 100 dana ocijenio dobrim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Ivo Sanader prvih 100 dana nove Vlade danas je ocijenio dobrim te istaknuo da međunarodni položaj Hrvatske nikada nije bio jači, što će se, smatra, sigurno odraziti i na gospodarstvo.

Gostujući na Izbornoj glavnoj skupštini Hrvatske seljačke stranke (HSS) u Zagrebu Sanader je, na upit novinara, prvih 100 dana ocijenio dobrim, rekavši kako ima ciljeva koji su u tom razdoblju ostvareni, a na drugima će se raditi idućih mjeseci i u idućem razdoblju četverogodišnjeg mandata. 

Pročitajte i ovo Krešo Beljak, predsjednik HSS-a U Samoboru HSS se okupio na Glavnoj skupštini stranke, Beljak poručio: "Pokazali smo jedinstvo koje je nužno pred izbore" Slika nije dostupna Jasen Mesić - kandidat za gradonačelnika Sanader: Konačno je jasno da SDP ima dvije liste u Zagrebu

>> 'Znate li koja ćete poglavlja otvoriti?' Sanader: 'E, to ćete morati pitati Jandrokovića'

Ustvrdio je kako je Hrvatska, kao i Europa i cijeli svijet, suočena s teškom situacijom zbog visokog rasta cijena nafte i ostalih energenata te hrane. No, premijer vjeruje da će Vlada uspjeti u zaustavljanju rasta inflacije i rasta cijena.

Podsjetio je da se uspjelo u tome da se cijene struje i plina do ljeta ne diraju ni za stanovništvo ni za gospodarstvo i da su u suradnji s proizvođačima hrane i s trgovcima neke cijene proizvoda smanjene.

Najavio da će se raditi i na smanjenju nekih komunalnih usluga na razini gradova i općina.

Rekao je kako se nada da će se sindikati i poslodavci ipak složiti kad je riječ o zakonu o minimalnoj plaći, no ako se to ne dogodi, Vlada će, rekao je, do 15. svibnja ići sa svojim prijedlogom.

Sanader je ustvrdio kako međunarodni položaj Hrvatske nikad nije bio jači, što će se, po njegovu mišljenju, definitivno odraziti i na domaću scenu kad je riječ o gospodarstvu. "Jer to znači - Hrvatska je stabilna zemlja, to poziva domaće i strane investitore da ulažu u Hrvatsku, a ulaganja donose nova radna mjesta, donose i veće plaće", istaknuo je.

Podsjetio je da je u proteklih 100 dana Hrvatska dobila pozivnicu za članstvo u NATO-savezu, da ju je posjetio američki predsjednik George W. Bush te da je postala nestalnom članicom Vijeća sigurnosti.

Na upit kako komentira anketu "Večernjeg lista" prema kojoj mu građani daju slabu tricu za prvih 100 dana Vlade Sanader je odgovorio kako ta ocjena nikad nije bila slaba. "Ako se sjećate - trojka, tri znači dobar", kazao je.

Sanader je na upit novinara odgovorio i da se nije moglo učiniti više na ispunjavanju mjerila za pristupne pregovore te da će se do kraja lipnja predati sva mjerila za otvaranje poglavlja, što je dogovoreni prvi etapni cilj između Hrvatske i Europske komisije.

Zamoljen za komentar ocjena, koje je predjednik Stjepan Mesić izrekao danas na sastanku s gospodarstvenicima na Pantovčaku, a po kojima gospodarstvo nije onakvo kakvo bi trebalo i po kojima bi gospodarska diplomacija trebala bolje raditi, Sanader je rekao kako se slaže s predsjednikom Mesićem da bi u Hrvatskoj sve trebalo bolje funkcionirati, pa i gospodarstvo. "I na tome radimo", rekao je, dodajući da je na sastanku Mesića s gospodarstvenicima nazočan državni tajnik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Leo Begović koji je, po njegovu mišljenju, osim potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca, najkvalificiraniji da na njemu bude.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene