Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političari komentiraju

'Ovaj politički cirkus koštat će nas živaca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer Ivo Sanader podnio je zahtjev za aktiviranjem zastupničkog mandata.

Politički analitičar Branko Caratan tvrdi kako se zadnjim Sanadrovim potezom čitava priča seli na veliku javnu scenu. 'Ovaj potez podrazumijeva da će u slučaju da se bilo što dogodi, Sabor odlučivati. Točnije, Sanader aktiviranjem zastupničkog mandata cijeli Sabor uključuje u priču', objašnjava. Naglašava kako sada cijela priča oko Sanadera odjednom dolazi u središte političke scene.

Pročitajte i ovo Marija Pejčinović Burić Marija Pejčinović Burić Plenkovićeva uzdanica više neće biti na čelu Vijeća Europe: ''Pomno sam razmatrala odluku'' Slika nije dostupna Može aktivirati do kraja mandata Od danas Sanader može aktivirati saborski mandat

>> Sanader se vraća u politiku!

'Sve je ovo veliki politički cirkus koji će nas sve dovesti do ruba živaca', rekao je za Dnevnik.hr politički analitičar Anđelko Milardović. Dodaje kako je aktiviranjem zastupničkog mandata Ivo Sanader zasigurno imao namjeru spašavanja i povlačenja jednog dijela svojih simpatizera. 'Onda je cijela priča na kocki jer tako vladajuća koalicija gubi potporu, nedostaje joj ruku za većinu. U tom slučaju, povlači se i pitanje prijevremenih izora', dodaje Milardović.

'Cijeli karneval dobro je osmišljeni plan'

'Očito je cijeli karneval oko sadržaja Sanaderovih izjava pred Istražnim povjerenstvom za privatizaciju osmišljeni plan da se vrati u politiku', smatra politički analitičar Ivan Rimac. Dodaje kako Sanader očito želi povratak na političku scenu, no ne normalnim putem već opstruiranjem rada vodstva HDZ-a i narušavanjem njihove saborske većine.

Nisam očekivao da Ivo Sanader ima iluzije o tako lakom povratku u politiku, kaže Ivan Rimac Rimac drži kako bivši premijer želi odvojiti frakciju svojih sljedbenika od sadašnje premijerke Jadranke Kosor ili je čak maknuti s čela stranke te preuzeti kormilo HDZ-a. 'Naravno da je jasno da se Ivo Sanader aktivacijom saborskom mandata želi osigurati oko istraga koje su predmeti radnje resornih institucija. Ako ništa drugo, barem želi usporiti te radnje', kaže Rimac.

Ističe kako nije mislio da Ivo Sanader ima iluzije o tako lakom povratku na političku scenu. 'Bez obzira što je Vlada trenutno u nezgodnom položaju zbog odluka donesenih u zadnje vrijeme, to Sanaderu ipak nije dalo prostora za povratak. Svojim dolaskom ipak ne može ispraviti štetu koju je napravio naglim odlaskom i radnjama prije njega. Iluzija je ako Sanader misli da ova zemlja nema demokratske mehanizme putem koji građani mogu reći što misle o političarima koji negativno obavljaju svoje funkcije', dodaje Rimac.

 

Treba li se Ivo Sanader vratiti u politiku?

  • Da, on je naš najsposobniji političar
  • Da, stanje se pogoršalo nakon njegovog odlaska
  • Ne, potrebna su nam nova lica u politici
  • Ne, on je kriv što nam se država nalazi 'u banani'

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene