Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: 'Osim velikog čovjeka, izgubio sam i velikog prijatelja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade, Vladimir Šeks i Ivo Sanader, izrazili su danas sućut obitelji preminulog Vlatka Pavletića, akademika i bivšeg predsjednika Sabora, te najavili da će Vlatko Pavletić biti pokopan s najvišim državnim počastima.

Prije no što se upisao u Knjigu žalosti, koja je u povodu Pavletićeve smrti popodne otvorena u Saboru, Šeks je novinarima izjavio da je Pavletić bio istaknuti hrvatski domoljub, promicatelj demokracije i jedan od nezaobilaznih čimbenika moderne hrvatske povijesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokop sutra Održana komemoracija za Ivana Pšenicu Slika nije dostupna Posljednji ispraćaj 'Mnogima od nas Boris je grijao srce. Zato nam je danas srce puno žalosti'

"Smrću akademika Pavletića ostaje jedna praznina u Hrvatskoj", rekao je Šeks najavivši da će se Hrvatska od Pavletića oprostiti komemoracijom koja će se u ponedjeljak u 10 sati održati u Saboru, te potom i na pogrebu s najvišim državnim počastima na Krematoriju u 14 sati.

>> Umro Vlatko Pavletić

Istaknuo je Pavletićev doprinos za kulturni život Hrvatske, kao
akademika, ministra kulture, profesora i teoretičara književnosti, napomenuvši i da je Pavletić bio predsjednik i potpredsjednik Sabora, predsjednik Zastupničkog doma i saborski zastupnik te da je dva mjeseca bio vršitelj dužnosti predsjednika Republike.

U ponedjeljak, u 14 sati, na zagrebačkom krematoriju održat će se posljednji ispraćaj preminulog Vlatka Pavletića. Prije toga upriličit će se komemoracija u Hrvatskom saboru. Na komemoraciji će govoriti predsjednici Vlade, Sabora i Republike Hrvatske. Na pogrebu će Pavletića riječima ispratiti predstavnici HAZU-a, Društva književnika te Ivan Jarnjak kao pokojnikov prijatelj. Premijer Sanader je u Banskim dvorima u svoje te u ime Vlade i HDZ-a izrazio sućut Pavletićevoj obitelji, istaknuvši kako je "sigurno riječ o čovjeku koji je svojim djelovanjem zadužio Hrvatsku".

Istaknuo je veliki Pavletićev doprinos u politici budući da je
obnašajući niz državničkih dužnosti, svojom mirnoćom i
konstruktivnošću dao veliki doprinos pozitivnim odnosima među političkim rivalima.

Sanader je naglasio i značajnu Pavletićevu ulogu u kulturi posebno književnosti spomenuvši njegovo aktivno sudjelovanje u donošenju Deklaracije o hrvatskom jeziku.

Istaknuo je da je izgubio dragog prijatelja jednog od prvih koji mu je kaže nakon smrti prvog predsjednika Hrvatske i HDZ-a Franje Tuđmana dao potporu u naporima za bolju budućnost stranke.

I premijer je izvijestio kako je dogovoreno da Pavletić bude pokopan s državnim počastima.

Predsjednik Mesić uputio brzojav sućuti obitelji akademika Pavletića

U povodu smrti akademika Vlatka Pavletića predsjednik Republike Stjepan Mesić uputio je brzojav sućuti njegovoj obitelji u kojem je naglasio da je Pavletić dao izniman doprinos u borbi za uspostavu demokracije i stvaranje slobodne i samostalne hrvatske države.

Predsjednik Mesić je istaknuo kako je akademik Pavletić dao izniman doprinos u borbi za uspostavu demokracije i stvaranje slobodne i samostalne hrvatske države "kada je kao književnik i urednik, posebice u Matici hrvatskoj, dao jedan od ključnih doprinosa afirmaciji hrvatskog jezika i kulture i uopće nacionalnoj emancipaciji hrvatskog naroda".

Podsjetio je kako je kao ministar prosvjete i kulture pridonio
razvoju hrvatskog kulturnog i prosvjetnog života, predsjednik Mesić je naglasio kako je akademik Pavletić "kao saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskoga sabora dao je velik prinos razvoju mlade hrvatske demokracije". 

"Kroz gotovo šest desetljeća kao književni teoretičar i povjesničar, urednik listova i časopisa, osobito Krugova
i Kritike, i fundamentalnih bibliotečnih nizova te kao antologičar dao je nemjerljiv doprinos slobodi umjetničkog stvaranja i znanstvenoj valorizaciji književnih pitanja. 

Smrću akademika Vlatka Pavletića izgubili smo zaslužnog čovjeka i istinskog domoljuba, a njegovo djelo bit će trajno upisano, kako u hrvatskoj političkoj povijesti tako i u baštini hrvatske književnosti i kulture, stoji u brzojavu sućuti predsjednika Mesića obitelji Pavletić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene