Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: 'Osim velikog čovjeka, izgubio sam i velikog prijatelja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade, Vladimir Šeks i Ivo Sanader, izrazili su danas sućut obitelji preminulog Vlatka Pavletića, akademika i bivšeg predsjednika Sabora, te najavili da će Vlatko Pavletić biti pokopan s najvišim državnim počastima.

Prije no što se upisao u Knjigu žalosti, koja je u povodu Pavletićeve smrti popodne otvorena u Saboru, Šeks je novinarima izjavio da je Pavletić bio istaknuti hrvatski domoljub, promicatelj demokracije i jedan od nezaobilaznih čimbenika moderne hrvatske povijesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljednji ispraćaj 'Mnogima od nas Boris je grijao srce. Zato nam je danas srce puno žalosti' Slika nije dostupna Pokop u petak Milinović: Brodarac je imao najbolju zdravstvenu zaštitu, nažalost nije uspjelo

"Smrću akademika Pavletića ostaje jedna praznina u Hrvatskoj", rekao je Šeks najavivši da će se Hrvatska od Pavletića oprostiti komemoracijom koja će se u ponedjeljak u 10 sati održati u Saboru, te potom i na pogrebu s najvišim državnim počastima na Krematoriju u 14 sati.

>> Umro Vlatko Pavletić

Istaknuo je Pavletićev doprinos za kulturni život Hrvatske, kao
akademika, ministra kulture, profesora i teoretičara književnosti, napomenuvši i da je Pavletić bio predsjednik i potpredsjednik Sabora, predsjednik Zastupničkog doma i saborski zastupnik te da je dva mjeseca bio vršitelj dužnosti predsjednika Republike.

U ponedjeljak, u 14 sati, na zagrebačkom krematoriju održat će se posljednji ispraćaj preminulog Vlatka Pavletića. Prije toga upriličit će se komemoracija u Hrvatskom saboru. Na komemoraciji će govoriti predsjednici Vlade, Sabora i Republike Hrvatske. Na pogrebu će Pavletića riječima ispratiti predstavnici HAZU-a, Društva književnika te Ivan Jarnjak kao pokojnikov prijatelj. Premijer Sanader je u Banskim dvorima u svoje te u ime Vlade i HDZ-a izrazio sućut Pavletićevoj obitelji, istaknuvši kako je "sigurno riječ o čovjeku koji je svojim djelovanjem zadužio Hrvatsku".

Istaknuo je veliki Pavletićev doprinos u politici budući da je
obnašajući niz državničkih dužnosti, svojom mirnoćom i
konstruktivnošću dao veliki doprinos pozitivnim odnosima među političkim rivalima.

Sanader je naglasio i značajnu Pavletićevu ulogu u kulturi posebno književnosti spomenuvši njegovo aktivno sudjelovanje u donošenju Deklaracije o hrvatskom jeziku.

Istaknuo je da je izgubio dragog prijatelja jednog od prvih koji mu je kaže nakon smrti prvog predsjednika Hrvatske i HDZ-a Franje Tuđmana dao potporu u naporima za bolju budućnost stranke.

I premijer je izvijestio kako je dogovoreno da Pavletić bude pokopan s državnim počastima.

Predsjednik Mesić uputio brzojav sućuti obitelji akademika Pavletića

U povodu smrti akademika Vlatka Pavletića predsjednik Republike Stjepan Mesić uputio je brzojav sućuti njegovoj obitelji u kojem je naglasio da je Pavletić dao izniman doprinos u borbi za uspostavu demokracije i stvaranje slobodne i samostalne hrvatske države.

Predsjednik Mesić je istaknuo kako je akademik Pavletić dao izniman doprinos u borbi za uspostavu demokracije i stvaranje slobodne i samostalne hrvatske države "kada je kao književnik i urednik, posebice u Matici hrvatskoj, dao jedan od ključnih doprinosa afirmaciji hrvatskog jezika i kulture i uopće nacionalnoj emancipaciji hrvatskog naroda".

Podsjetio je kako je kao ministar prosvjete i kulture pridonio
razvoju hrvatskog kulturnog i prosvjetnog života, predsjednik Mesić je naglasio kako je akademik Pavletić "kao saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskoga sabora dao je velik prinos razvoju mlade hrvatske demokracije". 

"Kroz gotovo šest desetljeća kao književni teoretičar i povjesničar, urednik listova i časopisa, osobito Krugova
i Kritike, i fundamentalnih bibliotečnih nizova te kao antologičar dao je nemjerljiv doprinos slobodi umjetničkog stvaranja i znanstvenoj valorizaciji književnih pitanja. 

Smrću akademika Vlatka Pavletića izgubili smo zaslužnog čovjeka i istinskog domoljuba, a njegovo djelo bit će trajno upisano, kako u hrvatskoj političkoj povijesti tako i u baštini hrvatske književnosti i kulture, stoji u brzojavu sućuti predsjednika Mesića obitelji Pavletić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene